joi, 18 aprilie, 2024

Semnal de ALARMĂ pentru sănătate: Factorul de risc pentru Alzheimer, întâlnit mai ales în orașe

Distribuie:

Publicat:

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume au o formă de demență. Pe măsură ce populația globală îmbătrânește, experții se așteaptă ca acest număr să depășească 150 de milioane până în 2050.

Factori de risc pentru demență care se modifică

Identificarea factorilor de risc pentru demență, care se pot modifica, este esențială pentru prevenirea și gestionarea acestei crize globale de sănătate în creștere.

Un nou studiu danez care a apărut în revista The BMJTrusted Source sugerează că expunerea la zgomotul din trafic are ca rezultat un risc mai mare de a dezvolta demență, în special a bolii Alzheimer, scrie medicalnewstoday.com

Efectele zgomotului de trafic asupra demenței

Numeroase studii au legat în mod constant poluarea fonică de diferite condiții de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile coronariene. Cu toate acestea, există puține cercetări privind efectele zgomotului asupra demenței.

Zgomotul din trafic este cel de-al doilea cel mai grav factor de risc pentru sănătatea publică din Europa, după poluarea aerului. Aproximativ 20% dintre persoanele din Europa sunt expuse la zgomotul traficului peste nivelul recomandat de 55 decibeli.

Efectele somnului perturbat

Expunerea la acest nivel de zgomot în timpul nopții este deosebit de îngrijorător, deoarece somnul este o perioadă esențilă pentru refacerea mentală și cognitivă.

Studiile experimentale sugerează că somnul fragmentat rezultat din perturbarea zgomotului este asociat cu stres oxidativ crescut, modificări ale sistemului imunitar și inflamație sistemică crescută. Experții consideră toate aceste afecțiuni ca evenimente timpuri în debutul demenței și al bolii Alzheimer.

Noul studiu a inclus aproape 2 milioane de adulți, cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, care au locuit în Danemarca între 2004 și 2017. Cercetătorii au estimat expunerea la traficul rutier și la zgomotul feroviar pentru adresele rezidențiale ale tuturor participanților.

O analiză suplimentară a datelor studiului a constatat că zgomotul provenit din traficul rutier și căile ferate este asociat cu un risc mai mare de apariție a tuturor formelor de demență, în special a bolii Alzheimer.

Mai multe studii pe animale indică faptul că expunerea continuă la zgomot activează formarea de gene cheie care pot duce la modificări neuropatologice.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img