miercuri, 24 aprilie, 2024

SEMNAL DE ALARMA – Efectivele de porcine din Romania au scazut constant din 2013; trebuie sa ne reorientam urgent pe reproductie

Distribuie:

Publicat:

Efectivele de porcine din România au scăzut constant în ultimii ani, de la 4,7 milioane de capete în 2016, la 4,24 milioane în 2018, pesta porcină africană fiind abia pe locul trei în ceea ce priveşte cauzele acestei scăderi, susţine Mary Pană, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP).

"Bulgaria este singura ţară care şi-a mărit efectivul de scroafe de reproducţie. Spania şi-a mărit numărul de suine per total, iar România a ajuns la minus 8,7% efectiv total. Efectivele de suine din România au scăzut constant, de la 4,7 milioane de capete în 2016, am ajuns în 2018 la 4,24 milioane de capete. Din toate analizele pe care le-am studiat, scăderea a fost cauzată, în primul rând, abatorizării în număr mare, dar cu înlocuire mică a efectivelor. În 2018, s-a abatorizat cu 12,1% mai mult faţă de 2017, România deţinând locul 2 în Uniunea Europeană, după Bulgaria. Al doilea motiv ar fi unul global: necesarul de porc gras în China din cauza dezastrului provocat de pesta porcină africană (PPA). Marile state din UE producătoare de piglet (purceluşi – n. r.) s-au reorientat, nu mai vând, deşi avem contracte ferme şi s-au reorientat spre îngrăşarea porcului, abatorizare şi vânzare către China în cantităţi masive. Preţul la piglet este, de asemenea, în creştere explozivă, România fiind dependentă în continuare de achiziţia purceilor din Uniunea Europeană. De-abia pe locul 3 este pesta porcină africană", a afirmat, miercuri, Mary Pană, la un seminar privind industria cărnii din România.

Ea a susţinut că este nevoie urgent de Legea reproducţiei, pe care, deşi o avem, "nu mi se pare că este funcţională".

"Fermele de reproducţie din România sunt afectate de pesta porcină africană, iar fermele în modernizare aşteaptă Legea reproducţiei ca să îşi pună în funcţionare afacerile, iar importatorii de piglet au contracte neonorate şi se confruntă cu preţuri foarte mari", a subliniat Pană.

Din punct de vedere al preţurilor la carcasa de porc, preşedintele asociaţiei a afirmat că, în ultimele trei săptămâni, acestea "au crescut imens cu aproximativ 25%" şi se prevede o majorare cu 40% pe acelaşi fond global al PPA din Asia, unde au fost ucise 12 milioane de scroafe.

"La fermierul din România, creşterea explozivă a preţului pe kilogram în viu astăzi a ajuns la 6 lei, de la un dezastru în luna februarie, când ajunsesem să vindem din zonele fără pestă porcină africană la 3 – 3,5 lei/kg. Este o creştere explozivă, dar nu va ţine mult. Practic, este o creştere artificială, pe fondul lipsei de purcei. Statele membre s-au reorientat, nu mai vând purcei sau vând în număr mic şi la preţuri enorme. Nu avem disponibilitate de piglet şi cred că în curând, dacă nu ne reorientăm rapid pe reproducţie, nu vom mai putea creşte porc", a explicat reprezentatul crescătorilor de animale.

Potrivit sursei citate, România ocupa locul 15 mondial la importul de carne de porc înainte de criza pestei porcine africane, importând 1,8% din cantitatea mondială.

"Ca valoare la import, avem o situaţie explozivă încă din 2013. China, pe primul loc, cu 101%, Coreea de Sud, cu 85%, iar România, cu peste 52%, şi-au crescut importurile din anul 2013 din punct de vedere al valorii", a mai spus Mary Pană.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România se află pe primele locuri pe partea de producţie la carnea de pasăre şi porc, fiind şi principalul exportator de bovine din România. Membrii asociaţiei oferă peste 10.000 locuri de muncă în sector.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img