vineri, 29 martie, 2024

Semnal de ALARMA pentru mame: Autismul la baieti, asociat cu un factor din timpul sarcinii

Distribuie:

Publicat:

Carența de vitamina D ar putea explica de ce tulburarea de spectru autist este de trei ori mai frecventă la băieți, spun cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia.

Într-un nou studiu, publicat în jurnalul medical Molecular Autism, echipa de cercetare afirmă că o carență de vitamina D în timpul sarcinii a cauzat o creștere a testosteronului în creierul în curs de dezvoltare al șobolanilor masculi.

Lipsa de vitamina D ar putea fi un factor de risc pentru autism

Cauza biologică a tulburării de spectru autist (TSA) este necunoscută, spun savanții, dar această lucrare arată că unul dintre numeroșii factori de risc – lipsa de vitamina D la mame – duce la o creștere a testosteronului în creierul fetușilor masculi, precum și în sângele matern și în lichidul amniotic, scrie doc.ro. Pe lângă rolul său în absorbția calciului, vitamina D este crucială pentru multe procese de dezvoltare.

Cercetările au arătat, de asemenea, ca la fetușii masculi cu deficit de vitamina D, o enzimă care descompune testosteronul a fost inactivată și ar putea contribui la prezența unor niveluri ridicate de testosteron.

Studii anterioare ale acestei echipe au arătat că vitamina D joacă un rol esențial în dezvoltarea creierului și că administrarea suplimentelor de vitamina D șoarecilor în timpul sarcinii a prevenit complet trăsături asemănătoare autismului la descendenții lor.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img