marți, 23 aprilie, 2024

Semne care arata ca organismul imbatraneste rapid: caderea parului si tulburarile de somn, cele mai intalnite

Distribuie:

Publicat:

Caderea parului si tulburarile de somn sunt doar doua din semnalele de alarma pe care organismul le transmite atunci cand stilul de viata accelereaza procesul de imbatranire. Oamenii de stiinta cred ca rata de imbatranire depinde in mare masura de factori externi, doar 20% din proces fiind pus pe seama geneticii. Conform unor cercetarilor recente, unii oameni imbatranesc de 3 ori mai rapid, lucru care poate fi confirmat cel mai usor de aspectul fizic, scrie brightside.me.

Semne care arata ca organismul imbatraneste in ritm accelerat:

1. Piele excesiv de uscata
Semnele de imbatranire a pielii apar de obicei dupa varsta de 25 de ani. Cu timpul, astfel de semne devin mai distincte. Viteza mare a modificarilor cutanate legate de varsta in comparatie cu persoanele de aceeasi varsta poate fi un semn al imbatranirii premature.

Daca pielea este uscata in permanenta cu pete de pigmentare si riduri, aceasta problema este probabil sa fie legata de problemele legate de sistemul endocrin. In plus fata de problemele hormonale, starea pielii poate fi afectata negativ de un stil de viata nesanatoasa. O dieta neechilibrata, neglijarea protectiei solide, niveluri ridicate de stres – toti acesti factori incetinesc procesul de reinnoire a pielii. Cum sa preveniti: asigurati-va ca dieta dvs. este cat mai echilibrata, cu un continut suficient de legume, salate, fructe de padure si alimente bogate in grasimi nesaturate, cum ar fi nuci, uleiuri vegetale si seminte.

2. Pungile de sub ochi
Pielea subtire din jurul pleoapelor este cea mai sensibila la influenta negativa a diferitelor tipuri de factori externi si interni daunatori, cum ar fi oboseala, lipsa somnului, stresul si razele UV. De aceea primele semne de imbatranire apar adesea in aceasta zona. Zona din jurul ochilor sufera o pierdere rapida a elasticitatii. Pe masura ce se intinde, spatiile goale se vor umple de grasime. Aceasta problema este inevitabila pentru persoanele in varsta, dar daca schimbarile incep sa apara inainte de varsta de 40 de ani, aceasta poate indica probleme in functionarea organelor interne si o rata accelerata de imbatranire corporala. Cum sa preveniti: incercati sa dormiti suficient, sa evitati mancarea sarata, sa beti mai multa apa si sa nu uitati sa hidratati pielea din jurul ochilor in fiecare zi.

3. Tulburari ale ciclului menstrual
Un ciclu menstrual neregulat poate fi un semn al menopauzei timpurii. Daca acest lucru se intampla inainte de varsta de 40 de ani, poate fi un semn al imbatranirii premature a organelor interne.

Simptomele menopauzei precoce includ insomnie, febra, frisoane, convulsii si modificari constante ale dispozitiei.

Cum sa preveniti: vizitati ginecologul dumneavoastra in mod regulat, detectati cu promptitudine si tratati inflamatia organelor interne si nu neglijati consumul de alimente bogate in vitamine. Cel mai adesea, debutul menopauzei timpurii este asociat cu patologii sau interventii chirurgicale ale organele interne.

4. Lipsa de energie
Daca urctul scarilor, mersul pe jos sau orice alta activitate zilnica reprezinta un efort considerabil, poate fi faprul ca nu aveti conditie fizica dar poate fi pus si pe seama varstei biologice. Dupa 40 de ani, volumul muschilor incepe sa scada. Acestea sunt procese naturale care pot fi incetinite prin exercitii fizice regulate. Cum sa preveniti: alegeti activitatile care va plac. Poate fi yoga, plimbatul cu bicicleta sau dans. Incercati sa fiti activ zilnic: in loc sa folositi ascensorul, urcati pe scari sau alegeti sa mergeti pe jos in loc sa apelati la mijloacele de transport in comun.

5. Caderea parului
Pierderea a 50-125 fire de par pe zi este considerata a fi normala pentru un adult sanatos. Dar daca incepeti sa observati tot mai multe fire de par cazute, atunci ar trebui sa consultati un medic. In cele mai multe cazuri, aceste probleme apar din cauza dereglarilor hormonale. Cu o imbatranire rapida, se poate observa ca si alte parti ale corpului pot fi observate si prin caderea parului. Cum sa preveniti: alegeti produsele corecte de igiena, incercati sa adaugati in dieta zilnica produse bogate in acizi grasi omega 3 si protejati-va parul de soare.

6. Tulburari ale somnului
Lipsa somnului are numerosi facturi, unii dintre acestia fiind legati de imbatranire. Acest lucru se datoreaza nivelului de cortizol, care poate provoca anxietate in timpul somnului. Cum sa preveniti: yoga sau inotul pot ajuta la eliminarea stresului. De asemenea, citirea unei carti inainte de a merge la culcare este mult mai utila decat uitatul la televizor sau folosirea telefonului mobil.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img