joi, 28 martie, 2024

Semnele imbatranirii pot fi sterse din creier daca se schimba alimentatia

Distribuie:

Publicat:

Semnele imbatranirii pot fi sterse din creier. Un studiu care utilizează neuroimagistica condus de profesorul Stony Brook și Lilianne R. Mujica-Parodi, doctorand, și publicat în PNAS, relevă că schimbările neurobiologice asociate cu îmbătrânirea pot fi observate la o vârstă mult mai tânără decât s-ar fi așteptat, la sfârșitul anilor 40. Cu toate acestea, studiul sugerează, de asemenea, că acest proces poate fi prevenit sau inversat pe baza modificărilor dietetice care implică minimizarea consumului de carbohidrați simpli.

Pentru a înțelege mai bine modul în care dieta influențează îmbătrânirea creierului, echipa de cercetare s-a concentrat pe perioada presimptomatică în timpul căreia prevenirea poate fi cea mai eficientă. În articolul intitulat „Dieta modulează stabilitatea rețelei creierului, un biomarker pentru îmbătrânirea creierului, la adulții tineri”, ei au arătat, folosind seturi de date neuroimagistice pe o durată de viață mare, că comunicarea funcțională între regiunile creierului se destabilizează cu vârsta, de obicei la sfârșitul anilor 40, și că destabilizarea se corelează cu cogniția mai săracă și accelerează cu rezistența la insulină. Pe masura ce trec anii, creierul incepe sa-si piarda abilitatea de a metaboliza glucoza eficient, ceea ce infometeaza neuronii si slabeste sinapsele, fiind afectat inclusiv procesul cogntiv. Acest efect a fost replicat atât asupra modificărilor aduse dietei totale, cât și după consumul unui supliment alimentar caloric specific combustibilului.

Semnele imbatranirii pot fi sterse din creier

„Ceea ce am găsit cu aceste experimente implică atât vești proaste, cât și bune,” a spus Mujica-Parodi, profesor la Departamentul de Inginerie Biomedicală. „Vestea proastă este că vedem primele semne ale îmbătrânirii creierului mult mai devreme decât se credea anterior. Cu toate acestea, vestea bună este că putem fi capabili să prevenim sau să inversăm aceste efecte prin dieta, atenuând impactul înfrângerii hipometabolismului prin schimbul de glucoză pentru cetone ca combustibil pentru neuroni.”

Ceea ce au descoperit cercetătorii, folosind neuroimagistica creierului, este faptul că destul de devreme există o rupere a comunicării între regiunile creierului.

„Credem ca, pe masura ce oamenii imbatranesc, creierul lor incepe sa piarda capacitatea de a metaboliza glucoza eficient, determinand neuronii sa moara de foame incet, iar retelele creierului sa se destabilizeze”, a spus Mujica-Parodi. „Astfel, am testat, dacă oferim creierului o sursă de combustibil mai eficientă, sub formă de cetone, fie urmând o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, fie consumând suplimente de cetonă, am putea oferi creierului o energie mai mare”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img