vineri, 19 aprilie, 2024

Semnele pneumoniei. Cauze care determina aparitia acestei boli

Distribuie:

Publicat:

Pneumonia este prezenta atunci cand un virus, o ciuperca sau o bacterie ajunge in plamani si determina inflamatia. Daca ambii plamani sunt afectati se numeste dubla pneumonie.

Tratata corespunzator, pneumonia nu este o problema grava de sanatate, dar ea poate deveni severa in cazul copiilor mici, a batranilor si a altor persoane cu imunitate scazuta sau cu alte probleme de sanatate, potrivit site-ului de stiri medicale webmd.com.

In mod obisnuit, organismul nostru are filtre capabile sa ne apere plamanii si caile aeriene de germeni patogeni proveniti din mediul inconjurator. Tusea este o astfel de cale de protectie. Daca germenii reusesc sa intre atunci sistemul imunitar ii elimina inainte ca acestia sa ne imbolnavesc. Infectia apare atunci cand germenii patogeni depasesc posibilitatile de aparare de care dispune corpul. Printre simptomele pneumoniei se numara febra mare, frisoane, dificultatile de respiratie si dureri in piept. Tusea productiva e un alt simptom foarte prezent.   Bacteriile patogene sunt cea mai frecventa cauza de pneumonie la adultii peste 30 de ani. 

Aceste bacterii sunt sensibile la tratamentul cu antiobiotice, in urma caruia strarea de sanatate se imunatateste. Infectia cu legionella – un tip de bacterie – este mai putin frecventa si printre simptome se numara durerile de cap, durerile musculare, frisoanele si febra inalta. Tusea poate fi insotita de expectoratii sanguinolente, ameteala, starea de voma si diareea fiind alte semne ale bolii. Infectia cu o bacteria de acest tip se raspandeste prin intermediul apei din aparatele de aer conditionat, conductele fierbinti si se trateaza, de asemenea, cu antibiotic.

Pneumonia cauzata de virusul gripal este foarte comuna in randul adultilor, insa orice virus care infecteaza gura, gatul sau plamanii poate fi o cauza. Simptomele sunt mai usoare decat in cazul pneumoniei bacteriene, iar organismul isi revine in 1-3 saptamani. Unele tipuri de ciuperci pot cauza pneumonie. Medicamentele antifungice sunt eficiente, insa persoanele care sufera de sindromul imunodeficientei dobandite sau care iau pastille care le slabesc sistemul imunitar – cum este cazul pacientilor oncologici – pot face o forma mai severa greu vindecabila. Diagnosticul de pneumonie trebuie pus de medic intrucat simptomele sunt comune cu ale gripei si racelilor. Radiografia arata in ce stare sunt plamanii, dar nu si care este cauza bolii, astfel ca este nevoie de testarea secretiilor din plamani si a urinei.

Incorect tratata sau in anumite cazuri pneumonia se poate complica cu abcese pulmonare, bacteriemii – mai ales la pacientii care au si boli de ficat sau hipertensiune arteriala – sau dificultati de respiratie – mai cu seama la persoanele in varsta care au si alte probleme de sanatate. Vaccinarea este una dintre solutiile care ne pot feri de anumite tipuri de pneumonie, insa si bunele obiceiuri sunt de un real folos. Pastrea mainilor si e fetei curate prin spalarea cu apa si sapun ucide germenii care provoaca boala. O dieta sanatoasa si activitatea fizica regulata pastreaza sistemul imunitar efcient si functional. Si, desigur, renuntarea la fumat ajuta plamanii sa lupte mai usor cu infectiile venite din exterior.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img