sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Senzatia de ochi uscati si masca de protectie- legatura explicata de Dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog

Distribuie:

Publicat:

Am întâlnit atât de multe persoane care caută scuze și motive pentru a nu purta masca de protecție, iar singurele situații de disconfort pe care le pot înțelege țin doar de prezența anumitor afecțiuni medicale în care chiar acest obicei, care face parte din noua normalitate, poate pune viața în pericol sau agrava starea de sănătate. Pentru că am auzit tot mai des o asociere a măștilor de protecție cu apariția senzației de ochi uscați, curiozitatea m-a împins să caut răspunsuri și să află dacă sindromul ochilor uscați poate fi o reacție apărută în urma purtării măștilor de protecție sau dacă acest lucru se întâmplă din cauză că nu o purtăm corect. Am stat de vorbă cu Dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, care ne-a explicat legătura dintre masca de protecție și senzația de ochi uscați.

Legătura dintre senzația de ochi uscați și masca de protecție

CSID: Am întâlnit persoane care spun că se confruntă cu ochi uscați din cauza purtării măștilor de protecție, dar există o asociere între cele două? Care ar fi motivele pentru care s-ar ajunge la senzația de ochi uscați?

Dr. Alina Gheorghe: De regulă, senzația de ochi uscați apare dintr-o lipsă cronică de lubrifiere și umiditate suficientă a suprafaței ochiului. Calitatea si cantitatea lacrimilor este alterata. Consecințele ochiului uscat variază de la o iritare ușoară, dar constantă, la inflamații semnificative și chiar apariția cicatricilor pe suprafața oculară. Așadar, nu există o legătură cauzală directă între purtarea măștii și lipsa de lubrifiere a suprafetei oculare.

Poate fi însă o senzație de uscăciune dată de aerul care este proiectat în materialul măștii și apoi în sus, către ochi. Dacă purtăm corect masca, însă, nu doar pe vârful nasului, ci acoperind piramida nazală și pomeții, ajustând partea întărită a măștii pe nas, cu siguranță nu vom mai avea nici acea senzație – că aerul expirat este proiectat către ochi si duce la evaporarea rapidă a lacrimilor secretate. Asta, sigur, în cazul în care nu există o problemă cronică a pacientului .

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img