vineri, 19 aprilie, 2024

Serban Nicolae, in CONTRADICTIE cu liderul de partid Liviu Dragnea pe tema gratierii

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Serban Nicolae, a declarat joi, ca reactie la pozitia lui Liviu Dragnea fata de Legea gratierii, ca nu este “o chestie militareasca pe baza de ordin, pe baza de comanda unica” si ca lucrurile fac parte din dezbatere.

“Dl Dragnea a spus ca nu este de principiu in favoarea gratierii, ci este categoric impotriva gratierii faptelor de coruptie. (…)E o chestiune de politica penala. Unii au o opinie, altii au alta opinie. Dl prim-ministru am vazut ca nu sustine amendamentele ci sustine proiectul guvernului. E un punct de vedere(…) Probabil ca guvernul are deja banii pregatiti pentru amenda de la CEDO . In afara de recursul compensatoriu propus pe vremea lui Florin Iordache, guvernul nu dat inca alta masura alternativa”, a declarat Serban Nicolae.

Intrebat daca nu intra in conflict cu ceea ce sustine conducerea PSD, Nicolae a raspuns: “Nu e vorba de conflict. E vorba de opinie.Aasta e partea dezbaterii. Nu inteleg de ce vi se se pare ca totul ar trebui sa fie o chestie militareasca pe baza de ordin, pe baza de comanda unica. Lucrurile fac parte din dezbatere”.

“Nu cred ca cine ar vrea sa comita acte de coruptie s-ar simti incurajat de o gratiere care priveste acte trecute. Credeti ca cine vrea sa comita de acum incolo fapte de coruptie e incurajat stiind ca nu mai poate fi incurajat de acte de clementa? Mi se pare ilogic (…) Din punctul meu de vedere daca vrem ca gratierea sa aiba efect trebuie sa gandim cateva principii: eu, de exemplu, sunt impotriva gratierii persoanelor care comit acte de violenta. Din 1000 de detinuti in penitenciarele din Romania 12 fapte sunt pentru fapte de coruptie. Daca eliminam faptele asimilate coruptiei sunt doar opt. Daca pe unii ii intereseaza cei opt, dar nu ii intereseaza cei 992 si li si se pare mai grav ce au facut cei opt si nu li se pare grav ce au facut cei 992, e un punct de vedere”, a continuat Serban Nicolae.

Presedintele Comisiei juridice a precizat ca nu a discutat cu Liviu Dragnea, dupa ce acesta si-a exprimat opinia fata de amendamentele adoptate de Comisia juridica a Senatului la proiectul legii gratierii.

“Gratierea nu e in programul de guvernare. E o chestiune care tine de Parlament, de oportunitatea unei politici penale a statului roman, nu face parte din actiunile Guvernului, chiar daca Guvernul a initiat acest proiect de lege. Cehia Italia Franta au gratiat fapte de coruptie. (…) E total contraproductiv sa tot exhibam acesta imagine: Romania este o tara de corupti, e o tara corupta prin felul ei de a fi, clasa politica e corupta. Faptele infirma”, a mai spus Serban Nicolae.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis, pe Facebook, ca dezaproba categoric votul din Comisia Juridica din Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind gratierea faptelor de coruptie, mentionand ca va discuta cu membrii PSD ca forma finala a raportului sa nu contina aceste amendamente

“Dezaprob categoric votul din Comisia Juridica de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind gratierea faptelor de coruptie. Am spus tot timpul si imi mentin punctul de vedere ca nu sustin gratierea infractiunilor de coruptie. Inteleg ca raportul final nu a fost incheiat. Voi avea o discutie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finala a raportului sa nu contina aceste amendamente”, a transmis, miercuri seara, liderul PSD, Liviu Dragnea, pe pagina sa de Facebook.

Si premierul Sorin Grindeanu a scris pe pagina de Facebook ca Executivul sustine legea gratierii in forma propusa, iar amendamentele de miercuri privind gratierea faptelor de coruptie, nu au sustinerea Guvernului.

“Am mai spus-o si o repet: Guvernul sustine legea gratierii in forma propusa initial. Amendamentele adoptate astazi de Comisia Juridica a Senatului, referitor la gratierea faptelor de coruptie, nu au sustinerea Executivului”, a scris premierul Sorin Grindeanu pe Facebook. Mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img