joi, 28 martie, 2024

SFANTUL GHEORGHE. Traditii si obiceiuri de SF. GHEORGHE

Distribuie:

Publicat:

Sfantul Gheorghe este sarbatorit de credinciosi in fiecare an, pe 23 aprilie. Aceasta sarbatoare este considerata ca vestind inceputul verii pastorale.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Cappadocia, intr-o familie crestina, si a trait in timpul domniei imparatului Diocletian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistand niciun document al epocii, care sa contina date despre viata sa. Ceea ce se stie despre el a fost scris ulterior.

S-a inrolat in armata romana si, parcurgand ierarhia militara, Sf. Gheorghe s-a facut remarcat prin indemanarea cu care manuia armele. In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303, Sf. Gheorghe a ales sa-si marturiseasca public credinta crestina. Din ordin imperial, sfantul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credinta. Loviri cu sulita, lespezile de piatra asezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vana de bou si toate celelalte torturi nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.

Martorii suferintelor Sfantului Gheorhe, uimiti de puterea sa de a rezista la durere, au renuntat la credinta in zeitati pagane, imbratisand crestinismul. O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minune savarsita de Sf. Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand trupul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se crestineze. Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Diocletian a ordonat omorarea prin decapitare a Sf. Gheorghe si a sotiei sale, conform crestinortodox.ro.

SFANTUL GHEORGHE. SUPERSTITII DE SF. GHEORGHE

1. Nu uita sa iti pregatesti ogorul de vara. In zonele rurale, barbatii gatesc portile caselor si casele, tarnaturile (prispa inchisa cu scandura) pentru sosirea verii. Acestia pun ramuri inverzite ori crengute cu florile care au aparut deja in luna aprilie. Ramurile verzi se pun nu doar la case, ci si la mormintele neamurilor ca sa aiba o viata linistita in lumea de dincolo, potrivit huff.ro.

2. Nu uita sa hranesti un animal. Ziua Sfantului Gheorghe este si ziua necuvantatoarelor. Ramurile verzi se pun si in grajduri, iar in aceasta zile pasarile de curte nu se hranesc cu graunte, ci doar cu ierburi si alte plante verzi. Acelasi lucru este valabil si pentru cai si vite. Cei care locuiesc la oras trebuie sa hraneasca macar un animal pentru a avea noroc si belsug in toate. Asadar, daca vezi un caine amarat pe strada sau o pisica abandonata, ofera-i o bucata de paine. Dumnezeu iti va multumi pentru asta.

3. Nu ai voie sa speli sau sa calci haine. Daca vrei sa mergi la biserica, pregateste-ti hainele inainte cu o zi. Se spune ca cei care spala haine in ziua Sfantului Mare Mucenic Gheorghe vor varsa multe lacrimi amare. Apa folosita pentru haine se va transforma in siroaie de lacrimi.

4. Barbatii nu au voie sa iasa cu capul descoperit. In cateva zone ale Romaniei, barbatii nu ies in sat cu capul descoperit pentru ca ar putea fi prinsi de spirite malefice, fermecati si transformati in cai.

SFANTUL GHEORGHE. TRADITII DE SF. GHEORGHE

In ajunul sarbatorii si in ziua praznicului, din mosi-stramosi, credinciosii respecta unele traditii , convinsi fiind ca acestea atrag norocul si sanatatea in viata lor.

Traditii de bun augur in ajunul praznicului

In data de 22 aprilie, in ajunul praznicului, este sarbatorit “Sangiorzul vacilor” sau „Alesul”. Acest obicei, mostenit din mosi-stramosi, marcheaza inceputul anului pastoral : in aceasta zi se aleg ciobanii, mieii si locul viitoarei stane; tot atunci se pregatesc oile pentru muls si se prepara primul cas.

SFANTUL GHEORGHE. Spiritele malefice sunt alungate cu ajutorul plantelor magice

Totodata, in ajunul praznicului, gospodarii sunt prudenti si iau masuri care sa alunge spiritele malefice si strigoii care umbla noaptea prin gospodarii pentru a fura mana laptelui de la vaci. Prin traditie, spiritele rele pot fi alungate cu ajutorul unor plante, precum : usturoiul, rugul de macese, pelinul, rostopasca sau leusteaul.

SFANTUL GHEORGHE. Ritualul numit “colacul oilor” sporeste productia de lapte

In multe zone din tara, in ajunul sarbarorii de Sfantul Gheorghe, pe marginea galetii in care se mulge pentru prima data laptele oilor se aseaza “colacul oilor”, un colac in forma unei cununi, care se prepara din faina de grau curata, cu apa si sare, apoi se unge cu galbenus de ou. Colacul este revendicat de doi pastori care vor sa-l rupa in doua. Potrivit traditiei, pastorul care ramane cu partea mai mare a colacului va avea noroc la productia de lapte in vara pastorala. De asemenea, in unele zone, in ajunul zilei de Sfantul Gheorghe, la primul muls, in locul colacului se foloseste, o cununa din ramuri verzi, care are puteri magice: va spori laptele si va alunga fortele malefice, destul de active in ajunul praznicului.

SFANTUL GHEORGHE. In ajunul sarbatorii, oamenii privegheaza

In multe zone rurale, in ajunul sarbatorii, oamenii privegheaza toata noaptea; priveghiul crestin se implineste pentru ca oamenii sa ramana vioi si sanatosi tot anul.

SFANTUL GHEORGHE. Ritualul cu grau, pentru o recolta bogata

De asemenea, in ajunul sarbatorii Marelui Mucenic, vitele sunt duse de gospodari in holdele de grau; cand acestea se intorc acasa, gospodarii iau o mana de grau, iar boabele se pastreaza si se amesteca in graul care va fi semanat, pentru ca recolta sa fie bogata in anul urmator.

SFANTUL GHEORGHE. O datina pentru a avea spor la lucru

In 22 aprilie, dimineata, gospodinele scot in curtea casei uneltele de tesut, incat razele soarelui sa le incalzeasca. Gospodinele sunt convinse ca implinind aceasta datina vor avea spor la lucru tot anul.

SFANTUL GHEORGHE. Datini care cheama ursitul pentru fetele de maritat

In ajunul zilei de San-George, fetele de maritat credeau ca isi pot vedea ursitul daca priveau, in aceasta noapte, intr-o cofa plina cu apa. Tot in aceasta zi, fetele mai obisnuiau sa semene usturoi, pe care il pastrau pana la anul viitor. Mancand usturoiul semanat cu un an inainte, tinerele cred ca vor fi inzestrate cu sanatate si ca se vor casatori in cel mai scurt timp.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img