joi, 28 martie, 2024

Sfatul medicului: Tot ce trebuie sa stii despre terapia cu aerosoli – cand e indicata si ce beneficii are

Distribuie:

Publicat:

Terapia cu aerosoli este folosită pentru tratarea multor afecțiuni, în special a celor de natură respiratorie. Această terapie presupune introducerea substanțelor benefice în organism sub formă de particule lichide sau solide, prin intermediul căilor respiratorii.

Ce tipuri de aerosoli există

Aerosoli naturali – este vorba despre aerosolii inhalați pe plajă, în zonele digurilor și de cei inhalați în pădure ori în saline.
Aerosoli artificiali – aceștia pătrund în căile respiratorii prin diverse dispozitive (nebulizatoare) și conțin substanțe medicamentoase care ajută la tratarea bolilor respiratorii (astm, alergii etc.).

Totul despre aerosolii naturali

Pentru o cură de aerosoli marini, trebuie să te plimbi pe plajă sau pe diguri, exact la marginea apei, dimineața începând cu ora răsăritului. Și seara se pot face cure de aerosoli, însă la apusul soarelui. O cură heliomarină ar trebui să dureze cel puțin o săptămână pentru ca efectele sale să fie vizibile, dar și de durată. Aerosolii naturali sporesc imunitatea organismului și tratează afecțiunile respiratorii.

Curele de aerosoli se pot face și în saline, însă în această situație sunt recomandate sesiuni de câte 4 ore, repetate zilnic pentru cel puțin 10 zile. În România poți merge la salina Slănic Prahova, salina Turda, salina Slănic Moldova ori salina Praid.

Totul despre aerosolii artificiali

Substanțele chimice folosite de cele mai multe ori sub formă de aerosoli sunt substanțe bronhodilatatoare și descongestionante precum epinefrină (adrenalină), efedrină, atropină și steroizi. Și antibioticele pot fi administrate sub formă de aerosoli, dacă medicul consideră că această metodă este eficientă în situația pacientului respectiv, potrivit doc.ro.

Terapia cu aerosoli se bazează pe inhalarea vaporilor și a fost folosită pentru prima oară pentru tratarea astmului, în anul 1929, în Anglia. De atunci, terapia cu aerosoli a câștigat din ce în ce mai multă popularitate.

Există trei mari categorii de dispozitive pentru aerosoli: MDI, nebulizator și DPI. MDI-urile furnizează o doză de medicamente fixă dintr-un recipient aflat sub presiune care conține un amestec de medicamente, un propulsant. Pentru majoritatea MDI-urilor, apăsarea recipientului într-un suport bucal acționează eliberarea aerosolului. Cu toate acestea, pentru a simplifica tehnica, mai multe companii au produs MDI-uri acționate prin respirație. Cu aceste dispozitive, inhalarea prin dispozitivul bucal declanșează eliberarea aerosolului, deși unii mai necesită amorsare apăsând un buton sau ridicând o manetă înainte de fiecare utilizare.

Nebulizatoarele creează un aerosol prin agitarea unei soluții de medicamente păstrate într-un mic rezervor. Pacientul trebuie să încarce rezervorul pentru fiecare tratament. Nebulizatoarele cu jet tradiționale folosesc un flux de aer comprimat sau oxigen pentru a crea un aerosol. Nebulizatoarele cu ultrasunete generează unde ultrasonice de înaltă frecvență, care sunt transduse către soluția medicamentoasă. Nebulizatoarele cu plasă vibrantă forțează soluția de medicamente printr-o plasă fină sau o placă de deschidere pentru a genera un aerosol.

În cele din urmă, DPI-ul creează un aerosol, direcționând fluxul inspirator al pacientului printr-o medicație de tip pudră din dispozitiv. Unele sunt preîncărcate cu mai multe doze care sunt aerosolizate una câte una, iar altele sunt dispozitive de unică folosință pe care pacientul trebuie să le încarce cu o capsulă cu medicamente sub formă de pudră pentru fiecare doză.

Dovezile din studiile clinice sugerează că, atunci când sunt utilizate cu tehnica adecvată, diferitele dispozitive sunt la fel de eficiente. Cu toate acestea, în afara cadrului idealizat al studiilor clinice, care, în general, exclud pacienții incapabili să demonstreze aderență la tratament și să folosească adecvat dispozitivul, alegerea acestuia poate influența eficacitatea terapiei. Din acest motiv, e bine să se discute cu un medic înainte de utilizarea unui dispozitiv pentru aerosoli acasă.

Avantajele terapiei cu aerosoli artificiali

Aerosolii artificiali sunt folosiți pentru tratarea afecțiunilor pulmonare sau care țin de ORL, care au ca simptome respirația greoaie, tusea persistentă sau rinoreea.

Iată care sunt avantajele folosirii unei asemenea terapii:

Are efecte secundare reduse, comparativ cu alte tratamente medicamentoase, ceea ce înseamnă că terapia cu aerosoli poate fi folosită chiar și de copiii foarte mici. Întrucât tratamentul ajunge strict la nivelul aparatului respirator, celelalte organe nu sunt deloc afectate de substanțele medicamentoase administrate prin intermediul acestei terapii.

Folosește cantități mai mici de substanțe medicamentoase, de aici și efectele secundare reduse.

Este ușor de administrat și nedureroasă.

Este foarte eficientă.

Poate fi realizată (și) acasă.

Cum se realizează terapia cu aerosoli artificiali

Medicul îți va explica pașii pe care trebuie să ii urmezi pentru administrarea tratamentului prin terapia cu aerosoli.

În primul rând, se curăță bine mâinile înainte de pregătirea aparatului pentru aerosoli. Apoi se bagă aparatul în priză și se pune tratamentul medicamentios în recipientul special, respectându-se cantitățile recomandate de medic.

Se pornește aparatul și se administrează tratamentul potrivit indicațiilor oferite de medic, ținându-se în gură orificiul prin care sunt introduse substanțele medicamentoase în organism. În cazul în care tratamentul se administrează unui copil foarte mic, se folosește o mască, aceasta asigurând pătrunderea în plămâni a particulelor pe care copilul trebuie să le inhaleze. De asemenea, pentru copii se poate folosi un nebulizator silențios de ultimă generație (cu un nivel de zgomot similar cu al unei conversații normale), cu abțibilduri amuzante, care să nu le trezească emoții negative celor mici.

Este important ca respirația să fie liniștită, nu agitată, pentru ca tratamentul să se distribuie în mod uniform în întreg aparatul respirator. Este indicat ca în timpul terapiei cu aerosoli să stai pe un scaun, cu spatele drept.

Ce se întâmplă după terapia cu aerosoli artificiali

Primul efect vizibil al acestei terapii constă în respirația mai ușoară, de cele mai multe ori datorită medicamentelor bronhodilatatoare, care dilatează căile respiratorii, facilitând pătrunderea aerului în plămâni.

Apoi, poți avea de-a face cu senzația de gură uscată din cauza aerului inhalat. Totodată, poate apărea și senzația de gust neplăcut în gură, cauzat de unele substanțe medicamentoase. Această senzație ar trebui să dispară în mai puțin de 10 minute, mai ales dacă bei un pahar cu apă sau un ceai.

sursa: exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img