miercuri, 24 aprilie, 2024

Sfatul psihologului: Gandeste pozitiv, alunga ideile negative!

Distribuie:

Publicat:

Gandirea negativa va poate afecta si starea de sanatate si starea de spirit. Atunci cand starea de spirit si cea de sanatate iau o turnura negativa, vor suferi relatiile personale si profesionale, fiind un plus de energie negativa, intrand astfel intr-un cerc vicios. Centrele de cercetari in domeniul cancerului lucreaza de mult timp pentru a promova vindecarea pacientilor prin gandire pozitiva si eliminarea gandirii negative. Oratori si guru ai marketingului ne invata cum sa beneficiem de efectele eliminarii gandirii negative si cum sa folosim gandirea pozitiva in beneficiul nostru. Sute sau poate chiar mii de carti despre autoeducare expun beneficiile gandirii pozitive. Puterea gandirii negative este foarte bine documentata, la fel ca si puterea gandirii pozitive.

Ar fi schimbat modul in care s-a derulat ziua? Cine poate fi sigur de asta? Dar este cert faptul ca atunci cand esti prins intr-o stare negativa, cand gandesti negativ, nu poti fi constient de oportunitatile pe care le ai pentru a-ti imbunatati ziua si a nu mai gandi negativ. Cand va folositi energia pentru a gandi negativ nu va mai ramane energie pentru a va concentra pe activitatile pe care le aveti de facut.

Vorbiti cu voi insiva – Pe parcursul zilei vorbiti cu voi insiva, in propria minte, criticandu-va si admonestandu-va. In niciun caz nu va complimentati prea mult si va ganditi mai ales la lucrurile pe care le-ati gresit sau va spuneti ca ati fi putut face mult mai bine anumite lucruri. Pentru o ora pe zi, acordati atentie vorbirii cu voi insiva.

De fiecare data cand vorbiti cu voi in mintea voastra, opriti-va pentru un moment si fiti atent la ceea ce tocmai ati spus si scrieti acel gand. Nu il editati, scrieti exact ceea ce ati spus in capul vostru. Veti fi surprins sa vedeti cat de negativ ganditi despre voi.

Acum, dupa ce ati realizat cat de negativ ganditi, fiti atenti si data viitoare cand ganditi pentru voi insiva. De aceasta data, in loc sa scrieti gandurile negative, scrieti-le pe cele pozitive. Obligati-va sa va opriti cand va ganditi la un lucru negativ si sa il inlocuiti cu unul pozitiv.

Ganduri despre alte persoane – La fel de des cum avem discutii cu noi insine, tindem sa avem ganduri negative ca raspuns la anumite lucruri pe care altii le-au facut sau le-au zis. Exista totusi cate un lucru pozitiv pentru fiecare lucru negativ ce are loc. Cand cineva face sau spune ceva ce cauzeaza o gandire negativa, opriti-va si reamintiti-va ca aceeasi persoana a facut si un lucru bun, pozitiv, amabil.

Nu face lucrul rau pe care l-au realizat un lucru mai bun, dar va puteti gandi ca si persoana respectiva este o fiinta umana care poate gresi, cu atribute pozitive si negative, ca si voi, si ganditi-va la lucruri pozitive.

Vizualizati – Cand ceva merge prost in viata voastra, fie un eveniment major sau o mica problema, opriti-va o clipa, inchideti ochii si vizualizati un rezultat pozitiv. Incercati sa vedeti ceea ce doriti sa se intample de fapt, ca un film ce se deruleaza in spatele ochilor vostri si va veti simti instantaneu mult mai bine. Cine stie, poate va veti gandi la o solutie la care nu v-ati gandit pana atunci!

Meditatia – Nu, nu este neaparat epoca moderna, sa stai cu picioarele incrucisate, sa faci diverse incantatii, ci mai degraba o relaxare cognitiva. Cand sunteti prins in modul de gandire negativ, corpul raspunde prin incordarea muschilor, dilatarea pupilelor, pulsul se mareste, tensiunea arteriala creste si puteti avea si un raspuns din partea insulinei. Atunci cand toate acestea se intampla, iesirea din “modul de gandire negativa” este foarte dificila.

Faceti ceva ce va place
Ati avut o zi grea si sunteti blocati pe gandirea negativa…gasiti-va timp sa faceti ceva ce va place. Fie o baie lunga, fie sa cititi cateva randuri dintr-o carte buna, o plimbare sau o convorbire cu un prieten – orice va place sa faceti, sa va imbunatateasca starea de spirit, macar 15-20 de minute dintr-o zi. Poate veti spune ca nu aveti timp.

Meditatia este un mod simplu de a va opri pentru un moment si a incetini procesele negative ce provoaca organismul sa raspunda negativ. Inchideti ochii, incetiniti respiratia si goliti-va mintea de toate gandurile si relaxati-va. Stati asa cateva minute si apoi veti detine controlul asupra corpului, veti putea continua meditatia, ba chiar veti putea folosi si vizualizarea pentru a crea o stare de spirit mai buna.

Luati o pauza – Cand sunteti in mijlocul unei actiuni, cand sunteti grabiti si nimic nu merge asa cum ar trebui sa mearga, daca veti continua sa insistati, va veti trezi ca faceti greseli, adaugati frustrari si ajungeti intr-o stare de spirit negativa.  Luati o pauza! Serios!

Chiar daca aveti un termen limita, luati o pauza de 5 minute, o plimbare pe hol, iesiti la aer, meditati cateva minute. Aceasta va poate reseta atitudinea si veti gasi solutii pe care nu le-ati vazut pana atunci. Va veti intoarce la treaba cu o perspectiva noua, o perspectiva pozitiva si veti descoperi ca si ceilalti din jur vor raspunde mult mai pozitiv.

Dimpotriva, 15-20 de minute de activitati placute va vor improspata fortele, veti fi mai concentrati, veti gandi pozitiv, prin urmare veti fi mai eficienti. Petreceti cateva minute pentru voi insiva si veti economisi timp!

Ultimul, dar nu cel din urma lucru, cand negativismul va copleseste, cand ati devenit depresiv sau bolnav, cand chiar nu reusiti sa schimbati starea in care sunteti, cautati ajutor specializat. Asta poate insemna consiliere sau terapie sau poate insemna o vizita la un doctor pentru a vedea daca suferiti de vreo boala ce necesita un anumit tratament.

Cu totii devenim negativisti si abatuti la un moment dat, dar starea negativa nu trebuie sa devina o parte constanta si incontrolabila a vietii noastre. Daca acordati timp gandirii negative o puteti schimba si puteti instaura starea pozitiva, starea de bine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img