sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Sfaturi despre intretinerea unei masini

Distribuie:

Publicat:

Siguranța rutieră și minimizarea impactului mașinilor asupra mediului este extrem de important. De aceea, orice șofer trebuie să aibă grijă de mașina sa așa cum se cuvine. Iată câteva sfaturi despre cum vă puteți întreține mașina.

Amortizoare

Amortizatoarele asigură confortul în timpul deplasării și reprezintă o garanție a siguranței, deoarece ajută șoferul să controleze vehiculului la viteze mari și în situații de risc. De fapt, reprezintă una dintre cele trei componente esențiale ale așa-numitului „triunghi de siguranță”, împreună cu anvelopele și frânele.

Funcționarea corectă a unui amortizor depinde de diverși factori, cum ar fi condițiile de drum, încărcarea vehiculului, kilometrajul și efectele de uzură, cum ar fi frigul, căldura și umiditatea. Acțiunea acestor factori face ca efectul amortizorului să fie redus treptat, până când nu mai funcționează corect. Deoarece nu este o uzură foarte vizibilă pentru șofer, este indicat să se efectueze verificări periodice la fiecare 20.000 de kilometri.

2. Lamelele ștergătoarelor

În caz de ploaie, lamelele ștergătoarelor de parbriz au un rol fundamental. Dacă nu șterg bine și nu elimină corect apa, acestea împiedică vizibilitatea. Câteva secunde pot fi vitale.

Puteți prelungi viața ștergătoarelor de parbriz. Desigur, atunci când lamelele ștergătoarelor nu mai curăță bine sau fac zgomot, trebuie să le înlocuiți. Este indicat să le schimbați după sezonul de vară. Nu este nimic mai rău pentru componentele ștergătoarelor decât zilele însorite și temperaturile ridicate.

Filtre

Ar trebui să le verificați cel puțin o dată pe an. Există mai multe filtre de care trebuie să aveți grijă.

Filtre de ulei

Uzura normală a motorului implică apariția particulelor de metal care se desprind de componente și cad în lubrifiant. Filtrul de ulei are misiunea de a reține aceste particule care afectează performanța motorului sau chiar provoacă daune grave acestuia.

Deoarece perioadele de înlocuire a uleiului întârzie foarte mult la vehiculele noi și, deși calitatea filtrelor s-a îmbunătățit semnificativ, este esențial să înlocuiți acest element de fiecare dată când schimbați lubrifiantul.

Filtru de aer

Un filtru în stare bună are grijă ca aerul care ajunge la motor să nu conține particule abrazive. În acest fel, arderea se realizează în cele mai bune condiții, iar consumul de combustibil este menținut la nivelurile incluse în catalogul vehiculelor, cum este cazul emisiilor poluante.

Este important să se verifice întotdeauna filtrul când se face revizia vehiculului. Sfârșitul vieții sale depinde foarte mult de locurile prin care circulă. Prin urmare, în cazul mersului pe drumuri prăfuite, de obicei, este necesar să-l înlocuiți mult mai des decât în ​​cazul în care conduceți prin zone mult mai curate.

Filtru de combustibil

Funcționarea sa diferă în cazul vehiculelor pe benzină: îndepărtează impuritățile din combustibil înainte de a ajunge la motor, în timp ce în cazul vehiculelor pe motorină, acestea servesc la îndepărtarea apei și la prevenirea coroziunii elementelor metalice ale motorului. În ambele cazuri, sarcina dvs. este esențială pentru a asigura sănătatea motorului. Acestea trebuie verificate ori de câte ori vehiculul intră în atelier pentru revizie.

Filtru de habitaclu

Dacă restul filtrelor montate pe un vehicul au scopul de a garanta sănătatea motorului autovehiculului, habitaclul are grijă de sănătatea ocupanților săi. Cum procedează? Atrage particulele de praf și de polen din mediu. Prin urmare, acesta previne intrarea lor în vehicul și reduce incidența lor negativă, în special în cazul celor alergici, pe lângă faptul că oferă senzația de curățenie și bunăstare în interiorul mașinii. Este important mai ales atunci când călătoriți cu o persoană alergică.

Anvelope

Mulți factori influențează durata de viață a unei anvelope: de la componentele anvelopelor în sine și depozitare înainte de vânzare, până la modul de conducere, vremea și caracteristicile carosabilului pe care circulați. Prin urmare, este foarte dificil să se determine un număr estimat de kilometri (există mărci care rezistă mai mult decât altele). Cu toate acestea, fiind legătura dintre mașină și drum, rolul lor în siguranță este primordial.

Presiunea din anvelope trebuie să fie cea recomandată de producător. Ar trebui să fiți întotdeauna foarte conștienți de apariția vibrațiilor și zgomotului, de uzura anormală (mai mare în unele zone decât altele), de orice comportament ciudat detectat la frânare. Este posibil să fi sosit momentul să le schimbați și chiar vă pot avertiza despre defecțiunile altor componente legate de siguranță.

Este indicat să mergeți la un specialist cel puțin o dată pe an, dacă anvelopele au mai mult de patru ani de rulaj, iar kilometrajul anual nu depășește 14.000 de kilometri. Dacă faceți mai mulți kilometri, este indicat să mergeți la o vulcanizare mai înainte.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img