joi, 18 aprilie, 2024

Sfere celulare asemanatoare embrionilor au fost obtinute din celule stem de soareci. Ce implicatii are noua descoperire

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii au dezvoltat, in premiera, in laborator, structuri asemanatoare embrionilor in primele stadii de dezvoltare, fara sa recurga la fecundare, din celule stem de soareci, potrivit unui studiu publicat in revista „Nature“.

Studiul, preluat de AFP si citat de agerpres.ro, reprezinta o premiera mondiala, iar cercetatorii spera ca descoperirea sa-I ajute la mai buna intelegere a felului in care se formeaza placenta si embrionul se implanteaza in uter. Aceste structuri, care nu s-au putut dezvolta insa in embrioni maturi, au furnizat specialistilor informatii importante privitoare la procese-cheie care au loc in viata intrauterina. In mod normal, in cateva zile de la fecundare, ovulul mamiferelor ajunge in stadiul de blastocist – adica un embrion in primele stadii de dezvoltare. Blastocistul este o structura sferica, alcatuita dintr-un strat de celule externe care alcatuiesc viitoarea placenta si care inconjoara o cavitate umpluta cu lichid plin cu o masa de celule embrionare. Noua cercetare a fost condusa de cercetatorul Nicolas Rivron, de la Universitatea Maastricht din Olanda, iar noile stucturi au fost numite „blastoide“.

„Este pentru prima data cand oamenii de stiinta au putut sa evidentieze mecanismele moleculare ale implantarii si aceste rezultate ar putea sa ne ajute sa intelegem mai bine anumite aspecte ale infertilitatii si sa amelioram rezultatele reproducerii asistate", a apreciat Dusko Ilic, profesor de medicina la King's College London. Cercetatorii considera ca aceste structuri nu au ajuns embrioni din pricina faptului ca a lipsit un al treilea tip de celule cu rol esential in acest proces, dar care sunt slab sintetizate de celulele stem embrionare. Acest lucru ramane o provocare majora pentru cercetatorii care doresc sa dezvolte embrioni umani in aceasta maniera, a conchis Harry Leith, cercetator la MRC London Institute of Medical Sciences.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img