joi, 18 aprilie, 2024

Simptome care pot indica probleme serioase ale pielii

Distribuie:

Publicat:

Pielea este cel mai mare organ al corpului, deci nu este surprinzator ca foarte multe boli pot cauza schimbari vizibile pe tesut. Te poti gandi la pielea ta ca la o fereastra catre interiorul corpului. Majoritatea vasta a diferitelor boli medicale se pot manifesta prin reactii adverse, complicatii sau pete pe piele. Desi ar fi imposibil sa realizam o lista cu fiecare simptom al pielii corelat cu fiecare boala interna, exista cateva schimbari ale pielii care pot indica probleme serioase de sanatate:

Mancarimi. Limfomul Hodgkin este un tip de cancer care afecteaza celulele albe, numite limfocite, iar cel mai comun simptom al acestei boli este o umflatura in gat sau in zona axilei. Exista, de asemenea, multe alte boli asociate cu mancarimi ale pielii, asa ca cel mai indicat sfat este sa mergi la un control medical, mai ales daca simti ca simptomul continua sa fie prezent o perioada indelungata.

Pierderea parului. Pacientii diagnosticati cu probleme ale tiroidei se confrunta, de obicei, cu pierderea parului. De asemenea, aceeasi boala poate provoca subtierea firului de par daca tiroida este supraactiva, in timp ce persoanele cu tiroida subactiva se confrunta cu pierderea parului in zone specifice.

Sensibilitatea la soare. Sensibilitatea la soare reprezinta unul dintre multele semne ale pielii care ar putea indica o boala precum lupus, o boala autoimuna ce ataca organele si tesuturile. Medicii spun ca mai mult de 50% dintre pacientii diagnosticati cu lupus au aceasta sensibilitate, pielea lor inrosindu-se mult mai repede decat este normal. Anumite iritatii ale pielii pot indica, in aceeasi masura, contractarea bolii.

Iritatii pe maini si degete. Dermatita este o boala care provoaca slabirea muschilor si iritarea pielii, mai exact a mainilor si a degetelor. Fiind o boala autoimuna, sistemul imunitar reactioneaza in mod diferit, devenind hiperactiv in tesutul normal. Daca devine cronica, dermatita se va manifesta prin inflamatii cutanate, ce pot indica existenta unor boli respiratorii.

Piele calda, transpirata, sau rece, uscata. Tiroida, o glanda in forma de fluture care se gaseste in gat, produce diferite schimbari la nivelul pielii. De asemenea, produce hormoni care lucreaza pentru a echilibra metabolismul, bataile inimii si temperatura corpului. Insa, la anumite persoane, tiroida poate fi supraactiva, producand mai multi hormoni decat sunt necesari, sau subactiva, in acest caz hormonii produsi fiind mult mai putini. De obicei, cand tiroida este supraactiva, pielea este calda si transpirata, in timp ce tiroida subactiva afecteaza pielea lasand-o uscata si rece.

Pete uscate, inchise la culoare, in anumite parti ale corpului. Medicii spun ca atunci cand pielea se ingroasa si devina inchisa la culoare, poate fi un semn de diabet. De obicei, apare pe ceafa sau pe brate, iar cei mai predispusi la aparitia acestor pete sunt copiii. sursa: elle.ro
R.T.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img