vineri, 29 martie, 2024

Simptomele herniei hiatale

Distribuie:

Publicat:

Limita dintre abdomen si torace este formata dintr-un muschi subtire numit diafragm. Trecerea esofagului prin acest muschi se face printr-un orificiu numit hiatus. Hernia hiatala apare in cazul slabirii musculaturii si tesutului conjunctiv de la nivelul hiatusului.

Tipuri de hernie hiatala
Herniile hiatale sunt clasificate folosind citerii anatomice in doua mari tipuri: axiale si paraesofagiene. Asocierea celor doua tipuri poate fi incadrata in al treilea tip – mixte.

1. Hernia axiala sau prin alunecare este cel mai frecvent tip de hernie hiatala; ea este determinata de obicei de largirea hiatusului esofagian care permite alunecarea cardiei in torace prin orificiul largit. Simptomele caracteristice sunt legate de refluxul gastro-esofagian (RGE).

2. Herniile paraesofagiene sau prin rostogolire sunt caracterizate printr-o jonctiune gastro-esofagiana situata normal, dar marea tuberozitate gastrica ruleaza prin hiatus, lateral de esofag in torace.

Factori de risc
– varsta peste 50 de ani
– sexul feminin
– obezitatea
– tusea persistenta sau severa, varsaturile sau ridicarea de greutati
– traumatismele toraco-abdominale
– consumul de alcool si cafea in cantitati crescute
– fumatul

Simptomele herniei hiatale
In general nu apar simptome in cazul herniei hiatale prin alunecare. Daca totusi apar, ele sunt cauzate de RGE care poate fi rezultatul slabirii sfincterului esofagian inferior.
Simptomele herniei hiatale includ:
– senzatie de disconfort, de arsura sau durere retrosternala; acestea pot sa apara dupa masa, de obicei in pozitia culcat sau la aplecarea in fata;
– gust acru sau amar in gura
– senzatia de plenitudine in abdomenul superior dupa mese
– dificultatea de a inghiti alimentele (disfagia)
– senzatia de nod in gat
– greata si varsaturi
– voce ragusita
– sughit
– tuse seaca
– regurgitatii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img