joi, 28 martie, 2024

Sinceritatea nu este mereu cea mai buna. Cand zic specialistii ca ar trebui sa minti in relatii

Distribuie:

Publicat:

Partenerul ti-a spus ca sinceritatea este cea mai importanta intr-o relatie. Dar cercetatorii sunt de parere ca oamenii percep gresit multe lucruri cand vine vorba de deceptii, adevar si incredere. Acestia sunt de parere ca, daca este controlata, minciuna te poate ajuta sa construiesti conexiuni, incredere si afaceri. Iata cand zic specialistii ca ar trebui sa minti in relatii!

Este mai probabil sa minti decat sa fii mintit. Gandeste-te la scenarii cum ar fi situatii in care mama ta ti-a amintit sa multumesti unei rude pentru ce a gatit, desi nu ti-a placut, sau cand i-ai dat feedback unui colaborator, dar nu ai surprins tot adevarul in cuvintele tale. 

Exista exemple clasice de minciuni daunatoare, iar cel mai toxic tip tinde sa fie cel care promoveaza proprile interese in detrimentul altora. Dar minciunile prosociale, destinate sa ii ajute pe altii, pot construi, de fapt, increderea in oameni, potrivit cercetarii. Interesul primordial al oamenilor, cel putin atunci cand primesc informatii si construiesc incredere, este bunavointa. Oamenilor le pasa daca ai intentii bune mult mai mult decat daca esti sincer in sine. 

Dar adu-ti aminte ca minciunile sunt benefice atunci cand nu sunt egoiste. Daca ii spui partenerului ca arata grozav inainte de o intalnire pentru a-i creste stima de sine, acest lucru este perfect. Dar daca spui asta doar pentru a pleca mai repede de acasa pentru ca esti in intarziere, motivul tau devine egoist.

Imagineaza-ti ca partenerul te intreaba cum arata inainte de a merge pe o scena pentru a tine un discurs sau te intreaba ce parere ai despre discursul sau inainte de a ajunge pe podium. Chiar daca observi o pata pe costumul sau sau crezi ca discursul ar mai trebui imbunatatit, gandeste-te daca partenerul are timp sa reactioneze la aceste informatii si sa controleze situatia. Daca nu exista niciun lucru pe care partenerul tau sa il poata imbunatati sau schimba in acel moment, s-ar putea sa faci loc in viata deceptiei. Minciunile in aceste cazuri sunt vazute ca benefice, deoarece nu exista nimic ce sa poata face in acel moment. In schimb, daca partenerul tau are capacitatea de a reactiona la acest tip de informatii, onestitatea este intotdeauna cea mai buna optiune. 

Atunci cand dai un feedback, onestitatea este importanta. Desi este usor sa devii rautacios atunci cand esti sincer, onestitatea brutala nu este intotdeauna cea mai eficienta modalitate de a transmite un mesaj. In loc sa-i spui unui angajat cu performante scazute ca se descurca oribil, gandeste-te sa-i spui ca a avut un start greu, dar ca toata lumea se descurca mai greu la inceput, dupa care poti oferi critici constructive. Un astfel de feedback va fi primit mult mai bine, lucru care va aduce beneficii afacerii tale pe termen lung. 

Deceptiile bine intentionate si usoare pot fi chiar mai benefice in relatiile indepartate. In relatiile competitve sau la primele interactiuni, onestitatea este mult mai precara, poate afecta relatiile si reduce increderea. Acest lucru are loc pentru ca ambele parti sunt mai putin familiare cu adevaratele intentii ale celeilalte persoane si fiecare dintre persoanele dintr-o astfel de relatie mai putin apropiata s-ar putea sa se intrebe daca cealalta persoana incearca sa o submineze. Totusi, daca vrei sa ii oferi un feedback sincer unei cunostinte mai indepartate sau prietenului unui prieten, trebuie sa o faci cu bunavointa. Ii poti spune ca vrei sa reuseasca in ceea ce si-a propus, asa ca ii oferi aceasta critica. sursa: eva.ro
 

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img