marți, 16 aprilie, 2024

Sindicatele ii cer lui Ciolos sa creasca salariul minim de la 1 ianuarie 2016: Acuzatii de discriminare

Distribuie:

Publicat:

Mai multe sindicate, in frunte cu Cartel Alfa, i-au cerut premierului Dacian Ciolos sa revina asupra deciziei de a ingheta salariul minim anul viitor.

“Ati ajuns in functie pe ideea unei nou tip de guvernare, deschis dialogului social. Noi nu credem intr-o decizie administrativa nejustificata si care nu tine de competentele ministrului de Finante, ci ale ministerului Muncii, luata fara utilizarea prevederilor legale”, se arata in scrisoarea adresata sefului Guvernului .misa Ziare.com.

Sindicatele semnatare sunt Cartel Alfa, C.N.S.L.R. Fratia, Blocul National Sindical, C.S.D.R. si C.S.N. Meridian.

Reprezentantii acestora sustin ca au aflat “cu surprindere” de inghetarea salariului minim garantat in plata de la 1 ianuarie 2016 si au cerut Guvernului sa se razgandeasca, aducand si cateva argumente in acest sens.

Cresterea economica trebuie sa fie distribuita echitabil tuturor: “Acest lucru nu se reflecta in masurile adoptate prin Codul fiscal, care avantajeaza numai detinatorii de capital sau pe cei cu venituri mari. De reducerea cu cinci procente a contributiei la bugetului de asigurari sociale au beneficiat exclusiv patronii”, se arata in doscument.

De asemenea, sindicalistii arata ca unele facilitati fiscale prevazute pentru angajatori, aplicabile incepand cu 2017, au fost devansate pentru 1 ianuarie 2016 si “nimeni nu s-a plans ca nu pot fi suportate de buget si ca nu se cunosc consecintele lor, iar guvernul condus de dumneavoastra nu a cerut amanarea lor pana la o analiza de impact”.

“Ponderea salariilor in PIB a scazut ingrijorator, situandu-se la numai 31%, cea mai mica din cele 28 de tari membre ale UE”, potrivit documentului.

Raportorul special al ONU a subliniat recent ca cetatenii romani sunt cei mai saraci din spatiul UE: Sindicalistii arata ca acesta atrage atentia asupra societatii profund divizate, cu peste 40% din populatie aflate in risc de saracie si excluziune sociala, iar 29% (aproape o treime din populatie) fiind afectati de lipsuri extreme, un procent care este de trei ori mai mare decat media europeana.

“Atunci cand s-au facut cresteri salariale ale inaltilor demnitari, carora le-a crescut salariul efectiv cu 300% de la 1 august 2015, fara nici o baza legala, nici un politician nu a iesit public sa isi arate ingrijorarea”, se plang sindicalistii.

Mai mult, ei sustin ca fara cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2016 se va face o discriminare intre angajatii de la stat, care beneficiaza de majorari ale lefurilor, si cei de la privat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img