vineri, 29 martie, 2024

Sindicatul Europol : Câți dintre voi ați auzit de „țepele” de pe OLX

Distribuie:

Publicat:

O grupare infracțională, cu conotații internaționale în zona de fraudă informatică, a fost documentată și destructurată de polițiștii sătmăreni. Totul a pornit de la mai multe plângeri înregistrate din partea unor cetățeni care au rămas fără banii din cont în momentul în care au vrut să vândă sau să cumpere produse de pe site-ul OLX.

Modul de operare era foarte simplu. Păgubiții accesau platforma OLX unde găseau anumite anunțuri ale unor produse care aveau prețuri foarte atractive și intrau în contact cu vânzătorii fictivi. Prin serviciul de mesagerie online, infractorii le trimiteau un link potențialilor clienți care erau redirecționați către o pagină clonată a OLX-ului pentru a efectua plata transportului ori a produsului. Odată introduse datele cardului clienții erau victime sigure și rămâneau cu conturile goale.

Activitatea de documentare infracțională a unor astfel de fapte este deosebit de dificilă, pentru că gruparea folosea cartele SIM prepay de care scăpau înainte de a putea fi interceptate. Însă munca depusă de cei 4 colegi care s-au ocupat de acest dosar, Vlad, Alina, Gheorghe și Ionuț, a dat rezultate și au reușit să restrângă aria de acțiune de unde se realizau aceste fraude. Astfel, în București au fost efectuate 4 percheziții în urma cărora au fost ridicate 1244 cartele prepay, 4 pistoale neletale, 42 de carduri bancare, sume de bani, diferite înscrisuri și sisteme informatice folosite de grupare.

Felicităm colegii pe această cale și ne punem speranța că sutele de ore suplimentare efectuate vor fi și plătite, iar când se vor discuta salariile de lucrări de excepție, între o secretară și un șofer, vor fi luați și ei în considerare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img