Sindromul de colon iritabil se intalneste mai des la femei decat la barbati. Dintre principalii factori declansatori trebuie sa mentionam in primul rand infectiile intestinale, fara a uita insa stresul. Combinatia dintre pragul scazut de perceptie a durerii la nivelul mucoasei intestinale si tulburarile digestive face ca miscarile peristaltice normale sa provoace suferinta. Digestia functioneaza defectuos. Pacientii se plang de diaree, constipatie si balonari. In cazul colonului iritabil exista o dilema: unele alimente cu efect pozitiv asupra florei intestinale pot produce la inceput o agravare a simptomelor. Este vorba, de exemplu, despre radacinoase, leguminoase si painea integrala. Folosul adus de aceste alimente va deveni evident abia mai tarziu. De aceea se recomanda ca, intr-o prima faza, ele sa fie consumate in cantitati mici.
Acordati atentie calitatii alimentelor, ca si modului lor de preparare. Mestecati mancarea lent si cu grija. Feriti-va de tot ce v-ar putea irita intestinul. Renuntati la cruditati, va fi mai prudent sa optati pentru legumele fierte inabusit sau la aburi. Nu beti in timpul mesei si evitati in special bauturile reci. Pe de-o parte, lichidele scad concentratia enzimelor digestive, iar pe de alta, intind si mai mult peretii stomacului, determinand continutul acestuia sa treaca prea devreme in intestinul subtire, unde va crea probleme. Si evitati alcoolul, care irita mucoasa intestinala.
Luati zilnic una sau doua lingurite cu curcuma, la care ati adaugat un praf de piper. Va pot fi de ajutor si semintele de in (combat gastrita, constipatia si reduc colesterolul), precum si ceaiul de fenicul, chimen sau anason. Un post terapeutic de sapte pana la zece zile va reechilibra flora intestinala. sursa: formula-as.ro
D.U.