sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Sindromul de colon iritabil: cum va linistiti abdomenul

Distribuie:

Publicat:

Sindromul de colon iritabil se intalneste mai des la femei decat la barbati. Dintre principalii fac­tori declansatori trebuie sa men­tionam in pri­mul rand infectiile in­testinale, fara a uita insa stresul. Combinatia dintre pragul sca­zut de per­cep­tie a durerii la nivelul mucoasei intestinale si tul­bu­rarile digestive face ca mis­carile peristal­tice normale sa provoace sufe­rinta. Digestia functio­neaza defec­tu­os. Pacientii se plang de diaree, constipatie si balonari. In cazul colonului iritabil exista o dilema: unele alimente cu efect pozitiv asupra florei in­tes­tinale pot produce la inceput o agravare a simp­tomelor. Este vorba, de exemplu, despre rada­cinoase, leguminoase si painea inte­grala. Folo­sul adus de aceste alimente va de­veni evi­dent abia mai tarziu. De aceea se reco­manda ca, intr-o prima faza, ele sa fie consumate in can­titati mici.

Acordati atentie calitatii alimentelor, ca si modului lor de preparare. Mestecati man­carea lent si cu grija. Feriti-va de tot ce v-ar putea irita intesti­nul. Renuntati la cruditati, va fi mai prudent sa optati pen­tru legumele fier­te inabusit sau la aburi. Nu beti in tim­pul mesei si evitati in special bauturile reci. Pe de-o parte, lichidele scad con­centratia enzimelor digestive, iar pe de alta, in­tind si mai mult peretii sto­ma­cului, determinand continutul acestuia sa treaca prea devre­me in intestinul sub­tire, unde va crea probleme. Si evi­tati alcoolul, care irita mu­coasa intestinala.

Luati zilnic una sau doua lingurite cu curcuma, la care ati adaugat un praf de piper. Va pot fi de ajutor si semintele de in (combat gas­trita, constipatia si reduc colesterolul), pre­cum si ceaiul de fenicul, chimen sau anason. Un post terapeutic de sapte pana la zece zile va reechilibra flora intestinala. sursa: formula-as.ro

D.U.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img