marți, 16 aprilie, 2024

Siria: Forţele regimului au preluat controlul asupra regiunii Qalamoun, în apropiere de Damasc

Distribuie:

Publicat:

Regimul sirian a preluat controlul asupra regiunii Qalamoun de Est, în apropiere de Damasc, după sfârşitul operaţiunilor de evacuare a rebelilor, a anunţat miercuri presa oficială siriană, transmite AFP.

Evacuările impuse de regim au început sâmbătă în Qalamoun de Est, la nord-est de Damasc, şi priveau localităţile Rouhaiba, Nassiriya şi Jairoud. Câteva mii de combatanţi şi de civili au fost obligaţi să se îndrepte spre zone rebele din nordul ţării.

''Sfârşitul operaţiunilor de ieşire a teroriştilor şi familiilor lor în Qalamoun de Est. Regiunea este liberă de orice terorism'', a relatat miercuri televiziunea de stat, folosind terminologia uzitată de regim pentru a-i desemna pe rebeli.

Forţele de securitate au intrat marţi şi miercuri în localităţile Rouhaiba şi Jairoud, unde drapelul statului sirian a fost ridicat în piaţa principală, conform media oficiale.

La rândul său, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSD) a dat asigurări că ''ultimul convoi'' plecat din Qalamoun de Est, transportând sute de combatanţi şi de civili, a ajuns în cursul dimineţii în teritoriile din nord controlate de rebeli pro-Ankara.

Anunţul intervine în contextul în care regimul lui Bashar al-Assad bombardează de mai multe zile ultima redută a jihadiştilor Statului Islamic la periferia sudică a capitalei.

Potrivit OSDO, circa o mie de combatanţi jihadişti se află în cartierele Yarmouk, Hajar al-Aswad, Tadamoun şi Qadam.

Bătălia este una strategică dat fiind că autorităţile încearcă să-şi consolideze controlul asupra Damascului şi a împrejurimilor sale, după recucerirea teritoriilor rebele din Ghouta, ultimul bastion al insurgenţilor la porţile capitalei.

Regimul de la Damasc a anunţat la 14 aprilie că a recucerit enclava rebelă Ghouta, după o amplă ofensivă soldată cu moartea a peste 1.700 de civili, conform OSDO.

Conflictul din Siria, declanşat în 2011, s-a transformat de-a lungul anilor într-un război complex, care a implicat grupări jihadiste şi puteri străine şi s-a soldat cu peste 350.000 de morţi şi milioane de refugiaţi. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img