vineri, 29 martie, 2024

Sistemul electronic al cardului de sanatate este intrerupt

Distribuie:

Publicat:

Sistemul electronic al cardului de sanatate este intrerupt, de marti dimineata, din cauza unor probleme de comunicatie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate spunand ca servicile medicale pot fi oferite, pana la remedierea defectiunii, in modul “offline”, iar ulterior sa fie raportate online. Problemele de comunicatie la platforma informatica a sistemului de asigurari de sanatate ( PIAS) au aparut marti, in jurul orei 08.30, specialistii IT lucand la remedierea defectiunii, a anuntat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Potrivit CNAS, serviciile medicale pot fi oferite pacientilor, pana la remedierea defectiunii, de catre furnizori in modul “offline”. In momentul remedierii sistemului informatic, aceste servicii vor fi raportate online.

“Sper ca sistemul sa fie remediat in cel mai scurt timp. Rog furnizorii de servicii medicale sa respecte procedurile astfel incat aceasta disfunctionalitate sa nu fie resimtita de pacienti. Acestia trebuie sa primeasca serviciile medicale de care au nevoie, urmand ca medicii sa le raporteze in termen de 72 de ore de la prestarea lor, pentru a fi validate”, a declarat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea. Potrivit normelor de utilizare, postate pe site-ul CNAS, dupa introducerea cardului in cititor, se tasteaza PIN-ul de catre asigurat, iar sistemul este pregatit sa pastreze amprenta de timp si numarul de card folosit, fiind inregistrat serviciul prestat, in aplicatie de furnizori. De la momentul repunerii in functiune a sistemul electronic al cardului national de sanatate (CEAS), serviciile efectuate si operate in aplicatie de furnizori trebuie incarcate in Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), in limita a 72 de ore.

Astfel, toate serviciile prestate si operate in sistem marti, de la ora 08.30 pana la remedierea defectiunii, se vor valida in PIAS pe baza amprentei de timp si a numarului de card. Serviciile medicale sunt acordate, incepand din 1 septembrie, doar cu cardul de sanatate. Daca pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu il prezinta furnizorului, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenta.  De asemenea, copiii cu varsta pana in 18 ani, care nu au primit card de sanatate, beneficiaza de servicii medicale, acordate indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img