joi, 28 martie, 2024

Sistemul revolutionar AI care este mai eficient decat medicii in detectarea cancerului de piele

Distribuie:

Publicat:

Este o zi mare pentru sistemele AI. A fost creat un sistem ce poate detecta cancerul de piele mai bine decat ar putea vreodata medicii. Oameni de stiinta din Germania, Statele Unite si Franta au dezvoltat un sistem ce poate distinge cu o exactitate de 95% leziunile periculoase ale pielii. Pentru a putea fi posibil acest lucru, sistemul a fost nevoit sa analizeze mai mult de 100.000 de imagini. 

Cercetatorii sustin ca atunci cand i-au fost prezentate fotografii ale melanoamelor maligne si benigne, computerul a avut o precizie si o viteza de diagnosticare mai buna decat 58 de dermatologi din 17 tari.

In medie, dermatologii au detectat 86,6% din cancerele de piele din imagini, fata de sistemul AI care a identificat 95% din cazuri.

Experti australieni, precum Victoria Mar de la Universitatea Monash din Melbourne si Peter Soyer de la Universitatea din Queensland, au declarat ca acesta este un mare progres in detectarea cancerelor de piele.

Ei au scris intr-un studiu publicat in „Annals of Oncology” ca, in momentul de fata, nu exista niciun substitut pentru un astfel de examen clinic aprofundat.

Masinaria a fost testata in comparatie cu o majoritate de dermatologi experimentati, cu mai mult de cinci ani de munca in domeniu. Alti 19% din specialisti aveau o experienta de doi pana la cinci ani, iar 29% erau incepatori cu mai putin de doi ani de activitate in domeniu.

Autorul studiului, Holger Haenssle, de la Universitatea din Heidelberg a declarat ca majoritatea dermatologilor au fost depasiti de performantele masinii. Dispozitivul AI a ratat mai putine melanoame, ceea ce inseamna ca avea o sensibilitate mai mare decat dermatologii.

Echipa a spus ca inteligenta artificiala poate fi un instrument util pentru diagnosticarea mai rapida si mai usoara a cancerului de piele. De asemenea, ei au precizat ca aproximativ 232.000 de noi cazuri de melanom si 55.500 de decese sunt identificate in fiecare an, la nivel mondial.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img