vineri, 29 martie, 2024

Situatie tensionata: Un controversat cercetator rus, retinut pe Aeroportul Otopeni si trimis a doua zi inapoi in Rusia

Distribuie:

Publicat:

Autoritățile române i-au interzis intrarea în România lui A.I.Umnov-Denisov, cercetător rus, care venise să țină o conferință despre descendența slavă a dacilor. Acesta a fost trimis înapoi în Rusia de pe Aeroportul Otopeni, potrivit unei postări pe Facebook a ambasadei ruse la București.

"Prezentarea raportului savantului rus A.I.Umnov-Denisov pe tema „Triburile dacilor: cine și de unde sunt” la Centrul Rus de Știință și Cultură

Pe data de 2 martie 2020 la Centrul Rus de Știință și Cultură a avut loc prezentarea în limba română a raportului omului de știință și cercetătorului rus din Sankt Petersburg A.I.Umnov-Denisov pe tema „Triburile dacilor: cine și de unde sunt”.

Spre regretul profund al reprezentanților societății științifice și universitare din România și Bulgaria adunați în sala Centrului Rus de Știință și Cultură, lectorul însuși nu a putut participa la eveniment fiindcă, în ciuda primirii la termen a vizei de intrare la Consulatul General al României la Sankt Petersburg, acesta a fost reținut de către autoritățile de frontieră la aeroportul „Henri Coandă” din București. Cercetătorului rus i s-a anunțat despre interdicția de a intra pe teritoriul României și ca urmare acesta a fost nevoit să plece în patria cu zborul următor la 3 martie.

Din această cauză au trebuit să fie anulate prelegerile la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța.

Totuși, ne bucurăm să comunicăm că publicul local, cu acordul autorului, a avut posibilitatea de a face cunoștință cu tezele principale ale prelegerii. Pe lângă aceasta, autorul a promis să trimită materialele suplimentare (răspunsurile la întrebările cele mai frecvente pe subiectul raportului) pentru traducerea în limba română care, fără îndoială, vor fi de interes pentru societatea științifică românească.

Sperăm că în viitor nu se vor crea obstacole artificiale în calea dezvoltării legăturilor științifice ruso-române.

Nota respectivă a fost trimisă de către Ambasada Rusiei la MAE al României la 3 martie 2020", se arată în postarea Ambasadei Rusiei.

Potrivti g4media.ro, el venise în România pentru a-și prezenta tezele pan-slaviste, care susțin că limba română nu are nici o legătură cu limba latină.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img