vineri, 29 martie, 2024

Slovacia are un nou premier

Distribuie:

Publicat:

Președintele Slovaciei, Andrej Kiska, l-a desemnat miercuri în funcția de prim-ministru pe Robert Fico, șeful guvernului în exercițiu al cărui partid Smer-SD (centru stânga) s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare organizate pe 5 martie, transmite Reuters. scrie agerpres.ro

 Smer-SD a pierdut majoritatea absolută în urma acestor alegeri, dar a reușit să ajungă la o înțelegere cu alte trei mici partide, două de centru dreapta — al minorității maghiare, Most-Hid, și conservatorii din SIET — și unul naționalist, SNS, asupra formării unui guvern de coaliție.

Noul guvern, anunțat de asemenea miercuri, are 30 de zile pentru a obține votul de încredere în parlament unde coaliția guvernamentală poate conta pe susținerea a 81 de deputați din totalul de 150.

Dezacordurile ideologice dintre Fico și aliații săi fac să planeze o îndoială asupra solidității acestei coaliții. Smer-SD obține ministerele cheie ca Internele și Afacerile Externe, precum și Finanțele, unde va rămâne ministru Peter Kazimir, apreciat pentru că a reușit să țină deficitul bugetar sub control și care s-a remarcat prin poziția fermă la negocierile zonei euro cu Grecia.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img