marți, 16 aprilie, 2024

Slujba Parastasului la doi ani de la mutarea la cele vesnice a Arhimandritului Mina Dobzeu

Distribuie:

Publicat:

Sambata, 6 iunie 2020, incepand cu ora 11.00, la Catedrala Episcopala din Husi, Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, inconjurat de un sobor de preoti, va oficia slujba Parastasului pentru parintele arhimandrit Mina Dobzeu, la doi ani de la trecerea sa la cele vesnice.

Parintele Mina Dobzeu a trecut la Domnul, joi, 7 iunie 2018, in chilia sa din cadrul Manastirii „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” – Catedrala Episcopala din Husi, slujba inmormantarii fiind oficiata sambata, 9 iunie 2018.

Parintele Mina Dobzeu, statornic marturisitor al credintei in perioada comunista si cel care l-a botezat in inchisoare pe marele carturar Nicolae Steinhardt, s-a nascut pe 5 noiembrie 1921, in satul Grozesti, judetul Lapusna, Republica Moldova. La varsta de 13 ani a intrat ca frate de manastire la Manastirea Hancu. In 1948, este tuns in monahism la Schitul Bradicesti, aflat atunci in Episcopia Husilor, fiind hirotonit ierodiacon in acelasi an. Primeste Taina Preotiei in 1955. Din anul 1969 a fost chemat sa slujeasca Biserica la Manastirea "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Husi, al carei staret a fost intre anii 1978-1988. In anul 1988 este din nou arestat, timp de opt luni, pentru „razvratire” si „uneltire impotriva sigurantei statului”, in fapt pentru protestele sale materializate in sapte scrisori adresate direct lui Nicolae Ceausescu, cu privire la morala poporului roman si la ateismul adus de comunism. Dupa reinfiintarea Episcopiei Husilor (in 1996), intre anii 1996-2002, a indeplinit functia de consilier cultural-misionar la Centrul Eparhial Husi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img