vineri, 29 martie, 2024

SOCANT! Soferii romani sunt EXPLOATATI de angajatorii straini

Distribuie:

Publicat:

Ancheta cutremuratoare a jurnalistilor BBC! Acestia descriu dramele traite de soferii romani, care transporta marfuri pentru marile companii occidentale. Romanii sunt exploatati de firmele care ii angajeaza, sunt platiti pe sume derizorii si traiesc in conditii de neimaginat cand strabat Europa civilizata. 

Soferii care transporta produsele marilor companii ajung sa traiasca luni de zile in cabinele tirurilor pe care le conduc. Romanii angajati de firme de transport nu isi permit sa locuiasca in orasele unde muncesc. Un exemplu in acest sens este Emilian, care e platit cu 3 lire sterline pe ora, plus cateva cheltuieli asigurate de angajator. Romanul lucreaza pentru o filiala din Slovacia a unei companii norvegiene. 

Patru luni pe an, Emilian traieste, mananca, se spala si doarme in tir. Iar salariul este de 420 de lire sterline, adica 477 euro pe luna, asta in vreme ce un sofer danez, de exemplu, castiga 2,200 de euro pentru o astfel de munca. Legile Uniunii europene prevad ca un sofer care face astfel de curse de lunga durata, departe de casa, sa fie platit cu salariul minim al tarii gazda, si sa beneficieze de conditii decente. Dar firmele de transport au gasit brese in legislatie si profita de ele. Emilian primeste 45 de euro pe zi pentru cazare si mancare, bani care nu ii ajung.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img