marți, 19 martie, 2024

Solutia pentru depresie ar putea veni printr-o crapatura

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta au folosit unul dintre cele mai puternice aparate cu raze X cu scopul de a identifica moleculele responsabile pentru experimentarea stresului, a anxietatii si chiar a depresiei. Specialistii spun ca un receptor de proteina este „vinovat” pentru eliberarea hormonilor asociati cu stresul si depresia. Glanda hipofiza este cunoscuta în lumea medicala ca jucand un rol important în aparitia starilor de anxietate si în eliberarea în sange a substantelor chimice asociate stresului.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta au descoperit ca receptorul CRF1 este responsabil pentru eliberarea hormonilor care pot cauza anxietate si depresie. Receptorul de proteina se gaseste în creier si ne controleaza raspunsul la stres. Atunci cand detecteaza molecule asociate stresului, care sunt eliberate de hipotalamus, receptorul va elibera hormonii mentionati anterior.

În studiu, oamenii de stiinta au folosit un accelerator de particule numit Diamond Light Source pentru a putea întelege structura receptorului CRF1. Fasciculele eliberate de aparatul cu raze X au ajutat la observarea structurii pe care o are proteina. Astfel s-a constatat ca ea are o „crapatura” care ar putea facilita crearea unei terapii eficiente.
 
Informatiile obtinute în urma studiului vor fi folosite pentru a crea mici molecule de medicamente care sa patrunda în proteina si sa actioneze pentru tratarea depresiei. „Acum ca îi cunoastem forma vom putea crea o molecula care sa patrunda în aceasta crapatura pentru a dezactiva receptorul CRF1- punand capat acestei cascade biochimice care duce la stres”, a declarat dr. Fiona Marshall.

Pe de alta parte, un alt specialist, pe numele sau dr. Andrew Dore, sustine ca structura receptorului de proteina „poate fi utilizata ca sablon pentru a rezolva problemele legate de receptori asemanatori care au potentialul de a deschide drumul pentru crearea unor noi medicamente care sa trateze un numar de boli majore, inclusiv diabetul de tip 2 si osteoporoza”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img