joi, 28 martie, 2024

Solutii pentru combaterea infertilitatii

Distribuie:

Publicat:

1 din 6 cupluri se lupta cu infertilitatea in Romania si, din pacate, statul nu ajuta prea mult familiile care isi doresc copii. Desi prin Subprogramul pentru fertilizare in vitro si embriotransfer se deconteaza 850 de proceduri anuale, sumele nu sunt suficiente pentru ca toate familiile care se confrunta cu infertilitatea sa isi poata permite astfel de proceduri.

”Astfel, chiar daca estimarile internationale arata ca sunt necesare 1.500 de cicluri de ART (tehnici de reproducere asistata) la un milion de locuitori, in Romania se fac doar 120 de cicluri ART la un milion de locuitori”, a  declarat prof. univ dr. Radu Vladareanu, presedintele Asociatiei Romane de Reproducere Umana Asistata, care a adaugat ca, la noi in tara, infertilitatea este subdiagnosticata si subtratata. Statul deconteaza 6.188 de lei pentru fiecare procedura de fertilizare in vitro dusa la capat, in conditiile in care pretul real este cuprins intre 2.500 si 5.000 de euro. in plus, fiecare familie trebuie sa ia in calcul analizele obligatorii pentru diagnosticarea infertilitatii (nedecontate) si tratamentul premergator fertilizarii in vitro (1.000- 1.500 de euro).

Cu ocazia Saptamanii Europene a Fertilitatii, europarlamentarul roman Norica Nicolai a organizat, la Bucuresti, in Senatul Romaniei, evenimentul ”Politici publice privind infertilitatea: raspunsul Romaniei”, o initiativa lansata ca urmare a cresterii incidentei diverselor afectiuni privind fertilitatea in randul cuplurilor din Romania. Participantii la eveniment au venit cu solicitari are, daca ar fi transpuse in legislatie, ar putea creste numarul nou- nascutilor din Romania. ”Obiectivul conferintei este stabilirea unui grup de lucru intre Ministerul Sanatatii si societatile medicale implicate. in timp ce in tarile europene cu sisteme de sanatate performante se lucreaza la strategii pe termen scurt si mediu de sprijinire a cuplurilor infertile care isi doresc sa aiba copii, in Romania accesul la informatie si tratament este limitat, in ciuda faptului ca exista un corp medical pregatit sa faca fata acestui tip de afectiune”, a declarat Norica Nicolai.

Afectiunile gingiilor pot cauza infertilitate

”Rata natalitatii este una dintre cele mai scazute in randul statelor membre ale UE, in Romania inregistrandu-se 8,8 nasteri la mia de locuitori, comparativ cu o medie a UE in jur de 10. Scaderea acestei rate are la baza schimbarea stilului de viata si a comportamentului tinerilor in ceea ce priveste intemeierea unei familii, pentru ca acestia prioritizeaza consolidarea carierei, cumpararea unei locuinte, calatoriile, varsta la care isi intemeiaza o familie inregistrand o crestere in Romania, asociata apriori si cu o crestere a diverselor afectiuni privind infertilitatea”, a atras atentia conf. dr. Diana Loreta Paun, consilier de stat in cadrul Departamentului Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale.

Printre actiunile concrete propuse in cadrul evenimentului se regasesc: sustinerea finantarii mai multor proceduri de ART, sustinerea campaniilor de constientizare  a populatiei, guvernanilor si mass- media despre problema reala a fertilitatii in Romania, decontarea a minimum 3 incercari pentru fiecare cuplu (nu doar una, cum este in prezent), eliminarea anumitor analize obligatorii pentru diagnosticarea infertilitatii (si, implicit, scaderea costurilor)- in opinia specialistilor prezenti la eveniment, in unele cazuri, de exemplu, determinarea AMH (hormonul anti- Mullerian) nu este concludenta, decontarea procedurilor medicale necesare (de exemplu, histerosalpingografie), etc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img