joi, 25 aprilie, 2024

Sorin Grindeanu ar urma sa demisioneze miercuri (SURSE)

Distribuie:

Publicat:

Potrivit realitatea.net, premierul Sorin Grindeanu ar urma sa demisioneze din functie, in cursul zilei de miercuri.

Reamintim ca Guvernul Grindeanu a adoptat gratierea unor pedepse ca proiect de lege, dar si Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codurilor Penale. Cele doua acte normative nu erau pe ordinea de zi publicata pe site-ul Guvernului. Ordonanta de Urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial, dupa trei ore de la sedinta, iar asa cum a precizat Florin Iordache, intra in vigoare, de indata. Mai exact, penalii se vor bucura de dezincriminarea abuzului de serviciu.Dar oamenii nu au ramas indiferenti fata de acest abuz: in jurul orei 00.40, aproximativ 12 000 de persoane erau deja in Piata Victoriei, pentru a protesta. Acestia au scandat: “Demisia” si “DNA, sa vina sa va ia”. In jurul Guvernului, jandarmii au pus garduri, pentru a proteja cladirea Executivului.

In textul ordonantei de urgenta se prevede, referitor la abuzul in serviciu, ca raspunderea penala intervine doar in cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

“Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, indeplineste un act prin incalcarea unor dispozitii exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o ordonanta de urgenta a Guvernului sau nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o ordonanta de urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevazute si garantate de legile in vigoare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”, se arata in documentul citat.

Ordonanta de urgenta mai prevede ca aceste dispozitii nu se aplica “in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative”.

Referitor la infractiunea de favorizare a faptuitorului, actul normativ stabileste ca aceasta nu se pedepseste daca este savarsita “de un membru al familiei sau afin pana la gradul II”, dar nici “in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative”.

Cum poate ajunge Liviu Dragnea Premier

Odata adoptata ordonanta de urgenta: Sorin Grindeanu depune demisia Guvernului, iar Coalitia PSD-ALDE ii propune presedintelui un nou prim-ministru: Liviu Dragnea. Daca presedintele refuza sa-l desemneze, majoritatea declanseaza procedura de suspendare a presedintelui. Curtea Constitutionala poate fi silita sa emita avizul in termen de 24 de ore, cum s-a intamplat si in 2012, dar oricum avizul sau este consultativ. Indiferent cum va suna avizul CCR, Parlamentul il suspenda pe Klaus Iohannis, presedinte interimar devine Calin Popescu-Tariceanu, care il desemneaza pe Liviu Dragnea drept premier. Cabinetul Dragnea primeste votul de investitura in Parlament si depune juramantul in fata presedintelui interimar. Odata instalat pe deplin Guvernul Dragnea, poate fi aplicat algoritmul lui Nicolicea: Parlamentul revoca decizia de suspendare a presedintelui si nu se mai organizeaza referendum de demitere. Klaus Iohannis revine la Cotroceni, dar gaseste la Palatul Victoria deja instalat Guvernul Dragnea

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img