miercuri, 24 aprilie, 2024

Sovietul Federației atrage atenția asupra cazurilor de încălcare a dreptului de utilizare a limbii materne

Distribuie:

Publicat:

În Apelul adresat organizațiilor parlamentare internaționale, parlamentelor și publicului statelor străine, Consiliul Federației (Camera Superioară a Parlamentului Rus – n.r.) atrage atenția asupra cazurilor tot mai frecvente de încălcare a dreptului de utilizare a limbii materne.

”Consiliul Federației constată cu îngrijorare, se spune în apel, că dreptul oamenilor de a comunica și de a învăța în limba lor maternă este încălcat în mod grav în mai multe state. În Letonia, Estonia și Ucraina au fost adoptate și sunt în vigoare legi care limitează dreptul cetățenilor de a utiliza limba lor maternă. Din păcate, aceste fapte nu provoacă o reacție adecvată din partea structurilor europene și internaționale, inclusiv organizațiile neguvernamentale pentru drepturile omului.

Evoluția evenimentelor din Ucraina, în ultimii ani, este direct legată de dorința naționaliștilor radicali și a politicienilor solidari cu aceștia de a afirma statalitatea ucraineană pe seama știrbirii drepturilor legale ale altor popoare, în primul rând ale rușilor, care sunt un popor băștinaș al acestei țări – dorință încurajată de autorități.

Astăzi, într-o serie de state, negarea dreptului oamenilor de a-și folosi limba maternă este, adesea, însoțită de rescrierea istoriei, glorificarea nazismului, a naziștilor și a complicilor lor.

Senatorii Federației Ruse sunt convinși că, în fața provocărilor și amenințărilor de astăzi, când conflictele vechi sunt agravate și apar altele noi, este importantă o consolidare a eforturilor întregii comunități mondiale pentru a normaliza relațiile internaționale. O condiție indispensabilă pentru aceasta este respectarea strictă de către state a dreptului oricărei persoane de a-și folosi limba maternă.

Consiliul Federației Adunării Federale a Federației Ruse solicită organizațiilor parlamentare internaționale, parlamentelor și publicului statelor străine să apere dreptul de a utiliza limba maternă și să condamne cu tărie orice încercare de a o încălca”, se spune în document.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img