joi, 28 martie, 2024

Spania este ingrijorată de posibilitatea mutării sediului Organizaţiei Mondiale a Turismului

Distribuie:

Publicat:

Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO) îşi va muta sediul de la Madrid la Riad? Această posibilitate îngrijorează Spania, care a demarat o adevărată bătălie diplomatică pentru a împiedica singura agenţie a ONU cu sediul în peninsula iberică să plece în Arabia Saudită, informează AFP.

Chiar dacă oficial nu există nimic concret referitor la o eventuală mutare, oficialii de la Madrid nu au îndoieli cu privire la intenţiile Riadului. Potrivit unor surse citate de AFP, ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Jose Manuel Albares, a avut o întrevedere cu omologul său saudit pentru a-i comunica în mod clar opoziţia sa faţă de orice transfer al sediului UNWTO.

"Arabia Saudită nu a trimis încă o propunere formală însă şi-a exprimat în mod clar interesul", a dezvăluit pentru AFP o sursă diplomatică. Această situaţie a fost confirmată şi de mai mulţi responsabili din sectorul turismului din Spania, a doua destinaţie turistică mondială, după Franţa.

"La început, am crezut că este vorba despre un zvon. Însă acum există suficiente elemente pentru a spune că este vorba despre ceva serios", subliniază Carlos Abella, secretar general al asociaţiei profesionale Mesa del Turismo, care crede că această ipoteză este una în concordanţă cu ambiţiile autorităţilor de la Riad.

În ultimii ani, autorităţile saudite au anunţat o serie de mega-proiecte în valoare de mai multe sute de miliarde de dolari pentru a deschide ţara pentru turişti şi a-şi reduce dependenţa de exporturile de petrol. Acest program, susţinut de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, prevede deschiderea mai multor staţiuni balneare la Marea Roşie. În acest fel, regatul ar deveni o importantă destinaţie turistică internaţională, cu 100 milioane de vizitatori aşteptaţi în 2030, informează Agerpres.ro.

La Madrid, intenţiile Riadului provoacă îngrijorări.

"Nu putem schimba, pe bază de capriciu, sediul instituţiilor internaţionale ca şi cum ar fi vorba de o franciză a unei echipe de baseball", a apreciat Jose Manuel Albares într-un interviu acordat cotidianului El Pais. "Dacă acest lucru se va produce, ar fi o provocare vis-a vis de Spania, dar şi pentru echilibrul repartizării sediilor în sistemul multilateral", a adăugat ministrul spaniol al Afacerilor Externe, care a dat asigurări că nici măcar nu vrea să ia în considerare ipoteza unui transfer de la Madrid a sediului UNWTO, care funcţionează în capitala Spaniei din 1975.

Însă Organizaţia Mondială a Turismului, condusă din 2018 de georgianul Zurab Pololikashvili, nu este instanţa decizională cu privire la acest subiect. Cele 159 de state membre ar putea fi convinse să opteze pentru o mutare.

"Pentru ca iniţiativa Riadului să aibă succes, are nevoie de sprijinul a două treimi din statele membre, adică 106 de ţări", explică Carlos Abella, care nu exclude posibilitatea unui vot cu privire la acest subiect cu prilejul Adunării generale care va avea loc în luna noiembrie la Marrakech (Maroc).

UNWTO, instituţie care angajează aproape 150 de persoane în capitala Spaniei, aşteaptă încă din 2019 să se mute în noile sale birouri amenajate în Palatul Congreselor de la Madrid. Însă lucrările au înregistrat întârzieri şi creează unele îngrijorări. "Proiectul este în curs de finalizare", insistă sursele din anturajul lui Jose Manuel Albares, care urmează să prezinte miercuri care este stadiul progreselor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img