vineri, 29 martie, 2024

Sportivi rusi dopati la Soci, “acoperiti” de un laborator din Moscova

Distribuie:

Publicat:

Ieri, 18 iulie, Agentia Mondiala Antidoping (WADA) a anuntat ca un laborator antidoping din Moscova a protejat sportivi rusi dopati pe durata Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci din 2014. Potrivit raportului, oficiali din comitetul de organizare a Jocurile Olimpice, inclusiv ministrul Sportului din Rusia, Vitaly Mutko, aveau cunostinta de aceste ilegalitati. Mai mult, Vitaly Mutko a “condus, controlat si supravegheat” manipularea probelor de urina ale sportivilor rusi.

Comisia independenta a WADA a fost condusa de catre Richard McLaren, profesor in drept si avocat din Canada. McLaren a fost un membru al comisiei care a dezvaluit dopajul la scara larga si coruptia la nivel inalt in sportul din Rusia. In urma acelei anchete, atletii rusi au primit o interdictie de participare la Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro, Brazilia. In urma cu doua luni, fostul sef al laboratorului antidoping din Moscova, Grigory Rodchenkov, a dezvaluit ca zeci de sportivi rusi au folosit substante pentru imbunatatirea performantei in timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, cu aprobarea autoritatilor nationale de specialitate.

Grigory Rodchenkov sustine ca 15 sportivi rusi medaliati la Soci au fost parte a unui program in care probele de urina incriminatoare au fost schimbate cu probe curate. Personalul de la laboratorul antidoping din Moscova a fost fortat sa faca parte din acest sistem condus de catre autoritati ale statului. Mai multe organizatii, inclusiv Agentia Antidoping din Statele Unite, au reactionat si cer o interdictie generala pentru sportivii rusi la Jocurile Olimpice de la Rio. Presedintele Comitetului International Olimpic, Thomas Bach, este reticent sa aplice o astfel de masura, fiind de parere ca sportivii curati nu ar trebui sa fie pedepsiti pentru neregulile altora. Rusia a castigat cele mai multe medalii la Soci, 33, dintre care 13 de aur.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img