vineri, 29 martie, 2024

Stafidele scad tensiunea arteriala. Descopera si alte alimente benefice hipertensivilor

Distribuie:

Publicat:

Nu doar bananele si cereale integrale au capacitatea de a scadea presiunea sanguina. Iata si alte alimente benefice bolnavilor de hipertensiune:

1. Stafide
Cercetatorii de la Centrul pentru Ateroscleroza si Metabolism Louisville au descoperit ca mancand 3 stafide pe zi iti va scadea tensiunea, asa ca este bine sa le alegi in locul altor gustari nesataoase si cu multe calorii.

Studiul a inclus 46 de femei si barbati cu hipertensiune si, desi modul exact in care stafidele actioneaza asupra presiunii sanguine nu este cunoscut, efectul este unul clar, conformHuffington Post.

2. Kiwi
Cercetatorii de la Asociatia Americana a Inimii au demonstrat si ca persoanele care consuma 3 kiwi pe zi au o presiune sanguina mai scazuta decat cele care nu au acest obicei. Studiul a inclus 199 de barbati si femei de peste 55 de ani, toti suferind de o hipertensiune usoara.

Unii au mancat 3 kiwi pe zi, iar altii cate un mar, timp de 8 saptamani. Primele fructe au avut un efect clar asupra tensiunii, probabil datorita faptului ca au luteina, un antioxidant puternic.

Mazarea, bananele si alte alimente bogate in potasiu

Un studiu din 2005, mentionat de Jurnalul de Hipertensiune, arata ca alimentele care contin cantitati considerabile de potasiu au capacitatea de a stabiliza presiunea sanguina mai mult decat suplimentele luate de la farmacie.

3. Pepenele rosu
Pepenele rosu nu este doar racoritor, ci contine si nutrienti, fibre, licopen, vitamina A si potasiu. In plus, un studiu efectuat la Universitatea Florda din Statele Unite arata ca un aminoacid al sau, numit L-arginina, are efecte de scadere a presiunii sanguine.

Cercetatorii spun ca persoanele care au luat 9 zile cate 6 grame de L-arginina pe o perioada de 6 saptamani au observat o scadere a tensiunii si o mai buna functionare a arterelor.

4. Cartofii mov
Cartofii mov au capacitatea de a reduce presiunea sanguina fara sa ingrase. Un studiu in cadrul caruia au fost monitorizati cei ce-l consumau a fost realizat pe 18 persoane cu tensiune ridicata. Acestia au mancat cate 6-8 cartofi, de 2 ori pe zi, timp de o luna. La sfarsitul acestei perioade, tensiunea lor era mai scazuta decat la inceput.

5. Tofu
Tofu si alte produse din soia sunt si ele extrem de bune pentru cei cu hipertensiune, concluzii in acest sens fiind prezentate de Colegiul American de Cardiologie. Studiul a inclus 5.000 de persoane a caror stare de sanatate a fost urmarita pe o durata de 20 de ani. Cele care au consumat mai multi izoflavoni din alimente precum soia, alunele de padure sau ceaiul verde aveau, la sfarsitul studiului, valori mai mici ale tensiunii fata de restul.

6. Ciocolata
Ciocolata este legata de un indice al masei corporale scazut, asa ca are indirect efect si asupra tensiunii. Un studiu din 2010 a aratat ca flavonoizii pe care ii contine ciocolata ajuta la dilatarea vaselor de sange, ceea ce poate scadea presiunea sanguina, dupa cum explica dr. Karin Ried, de la Universitatea din Adelaide, Austria.

7. Ardeii iuti
Daca vrei sa adaugi putina iuteala mancarii, o poti face beneficiind si de efectul scaderii tensiunii. Asta se intampla datorita capsaicinei continute de ardeii iuti. In acest sens a fost desfasurat un studiu pe soareci la Institutul Militar din China. Totusi, specialistii spun ca nu au fost facute cercetari similare pe oameni deocamdata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img