vineri, 29 martie, 2024

Statul iti da 8.000 de lei sa iti construiesti sau renovezi casa. Uite ce acte sunt necesare

Distribuie:

Publicat:

Circa 10.000 de romani pot beneficia de bani pentru construirea de locuinte noi sau renovarea cu materiale ecologice prin programul “Casa Verde” si “Casa Verde Plus”, lansate in consultare publica, a declarat duminica ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, pentru Digi 24.

‘In acest mandat, am vrut sa punem in Romania niste masuri concrete prin care sa stimulam o tranzitie catre economia verde. Ori economia verde inseamna ca avem mediul in centru cresterii economice. Programul Casa Verde Plus atinge un domeniu important pentru ca materialele de constructii au o amprenta de carbon mare, in general. O casa ecologica este mult mai ieftina’, a spus Cristiana Pasca-Palmer.

Ministrul Mediului a subliniat ca programul “Casa Verde” este unul prin care atat cetatenii cat si autoritatile publice, persoanele juridice pot sa acceseze acest suport financiar pentru a-si schimba sistemul de incalzire pe panouri fotovoltaice, pe panouri solare.

“Casa Verde Plus vine si completeaza si cu subventii pentru materiale de constructie ecologica, pentru sisteme de izolatie a casei cu materiale ecologice. Programul integral are 198 milioane de lei, dintre care 93 de milioane sunt pentru programul clasic, de inlocuire a sistemelor de incalzire si 45 milioane lei pentru partea de materiale de constructie ecologica. Pentru persoanele fizice, banii alocati prin program ar putea ajunge pentru circa 10.000 de persoane. O persoana fizica poate primi o finantare de 6.000 de lei pentru achizitia unor panouri solare care sa asigure apa calda menajera, adica 100% din costuri. In cazul achizitiei unei pompe de caldura, finantarea ajunge la 8.000 de lei, adica 70-80% din costurile totale pentru ca panourile solare vor putea fi finantate in proportie de 100%. Asociatiile de locatari nu vor putea, inca, sa acceseze acest program pentru ca este o interpretare juridica din cauza careia nu o pot face. Lucram si la aceasta’, a precizat ministrul Mediului.

Conform ghidurilor aflate in dezbatere publica, proiectele finantate prin “Casa Verde Plus” vor include, pe langa sistemele de incalzire, optimizarea energetica prin folosirea de materiale cu amprenta redusa de carbon, sisteme de acoperisuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si sisteme de iluminat ecologice.

Potrivit ministrului, romanii care vor sa acceseze aceste programe trebuie sa se inscrie la Agentia pentru Protectia Mediului de pe raza judetului unde locuiesc si sa intocmeasca un dosar. Angajatii de la Administratia Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispozitie un an pentru a achizitiona sistemul si a depune facturile pentru decontare. Finantarea va fi acordata pe principiul ‘primul venit, primul servit’.

Persoanele fizice vor putea sa se inscrie in programul „Casa Verde” daca au, inainte de toate, domiciliul in Romania. Totodata, acestea vor trebui sa fie proprietari sau coproprietari ai terenului si ai casei pentru care se va instala sistemul de incalzire nepoluant, iar imobilele sa nu faca obiectul unui litigiu in instanta, unei revendicari legale ori unei proceduri de expropriere pentru utilitate publica.

Alte conditii vor fi ca solicitantii sa nu aiba datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale si sa nu fi fost condamnati in trecut pentru infractiuni contra mediului. „Nu este eligibil solicitantul care detine in proprietate un imobil format din teren cu una sau mai multe constructii, dintre care unele parti sunt comune, iar restul sunt proprietati individuale, pentru care se intocmesc o carte funciara colectiva si cate o carte funciara individuala pentru mai mult de doua unitati individuale, apartamente – locuinte, aflate in proprietate exclusiva, care poate fi reprezentata de locuinte si spatii cu alta destinatie, dupa caz”, este punctat in proiectul de ordin MMAP.

In ceea ce priveste dosarul de finantare ce va trebui depus la AFM, propunerea de act normativ aflata in consultare publica prevede necesitatea urmatoarelor documente:

cererea de finantare nerambursabila (original);
o declaratie pe propria raspundere a solicitantului (in original);
actul de identitate al solicitantului (copie);
extrasul de carte funciara pentru informare (emis de maximum 30 de zile) sau extrasul de carte funciara pentru autentificare ce atesta dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra terenului si casei unde se implementeaza sistemul de incalzire (original);
documentul eliberat de autoritatea publica locala, care atesta adresa imobilului, in situatia in care adresa de implementare din cererea de finantare difera de cea din extrasul de carte funciara;
copia cartii funciare si extrasul de carte funciara individuala;
pentru imobilele detinute in coproprietate se va depune o declaratie notariala, semnata de toti coproprietarii, din care sa reiasa ca pentru imobilul respectiv se va depune o singura cerere de finantare, precum si persoana solicitanta;
certificatul de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul local, emis pe numele solicitantului (original) de organele competente teritorial;
in cazul in care domiciliul solicitantului este diferit de locul de implementare, se va depune si certificatul de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul local, emis pe numele solicitantului (original), eliberat de catre organele competente din zona implementarii proiectului;
certificatul de atestare fiscala privind obligatiile de plata catre bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de catre unitatea teritoriala a Fiscului (original);
certificatul de cazier judiciar emis pe numele solicitantului, eliberat de catre organul teritorial al Ministerului Afacerilor Interne (original);
o adeverinta privind existenta contului bancar al solicitantului finantarii, emisa de o banca comerciala, sau extrasul de cont.

Dosarul de inscriere va trebui depus, intr-un singur exemplar, la agentia judeteana pentru protectia mediului din zona domiciliului solicitantului. „Un solicitant poate depune in cadrul sesiunii de finantare o singura cerere de finantare pentru un singur tip de proiect. In cazul imobilelor cu doi sau mai multi coproprietari, se poate depune o singura cerere de finantare, pentru acel imobil, pe sesiune”, mai scrie in proiectul de ordin.

Persoanele fizice care vor fi acceptate in program vor trebui sa se prezinte la agentiile judetene pentru protectia mediului pentru a semna contractul de finantare nerambursabila. Acesta va avea o valabilitate de 12 luni, in timp ce proiectul de schimbare a sistemului de incalzire va trebui finalizat in zece luni de la semnare.

Nota: Prin programul „Casa Verde Plus”, persoanele fizice si ONG-urile vor putea cere bani pentru izolarea termica a cladirilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img