marți, 23 aprilie, 2024

Statul va impozita si criptomonedele. Posesorii de monede virtuale vor fi nevoiti sa isi declare la ANAF veniturile

Distribuie:

Publicat:

Romanii care au criptomonede vor fi buni de plata de anul acesta, daca fac profit. In premiera, statul va impozita castigurile din monede virtuale. Sunt sute de mii de conationali care au in portofelele electronice Bitcoin, Ripple sau Etherum. Aproape toti trebuie sa depuna o declaratie scrisa la ANAF, prin care sa-si anunte veniturile. Exista insa si cateva exceptii.

Noua taxa pe criptomonede se aplica pentru prima oara din acest an.

Bogdan Almasi, director Asociatia pentru Tehnologii Avansate: Pe 15 martie exista acest termen si fiecare roman va trebui sa depuna la ANAF declaratia de venit unica.

Desi obligatia de a-si declara incasarile revine tuturor romanilor care au vandut criptomonede in 2018, vor fi taxati doar cei care au iesit pe plus in urma tranzactiei.

Bogdan Almasi, director Asociatia pentru Tehnologii Avansate: Daca ati fi cumparat in 2017 un bitcoin cu 1500 de dolari si l-ati fi vandut cu 6.000, ati fi realizat un profit de 4500 de dolari. Veti avea de platit un impozit de 10 la suta din acei 4500 de dolari.

De castigat au avut toti cei care au stiut sa profite de fluctuatiile uriase ale criptomonedelor. Bitcoin, de exemplu, a inregistrat diferente de mii de dolari in doar cateva saptamani.

O instabilitate care a scazut insa increderea multora in monedele virtuale. Nu e si cazul lui George Rotaru, fost jucator de poker, azi unul dintre cei mai mari brokeri de criptomonede din Romania.

George Rotaru, CEO al unui broker de criptomonede: Cred ca oamenii practic asteapta putin, nu mai sunt la fel de hotarati sa isi investeasca economiile in cripto, insa doar pentru moment.

Un studiu facut la finalul anului trecut arata ca 58 la suta dintre romani stiu ce inseamna criptomonedele, dar doar 9 la suta au si achizitionat bani virtuali. Tranzactii de zeci de mii de lei se fac zilnic si la cele 15 bancomate speciale din tara noastra.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img