vineri, 19 aprilie, 2024

Stiinta a stabilit: se poate muri de la ”inima franta”

Distribuie:

Publicat:

Conform unui nou studiu care a durat trei luni si care a fost realizat de cercetatorii de la School of Social Sciences din cadrul Rice University, persoanele vaduve sunt mai predispuse la riscuri asociate cu bolile cardiovasculare si cu decesul. Altfel spus, conform savantilor, o persoana care a ramas fara sot/sotie poate „muri de inima franta”.

Studiul, care apare in revista de specialitate Psychoneuroendocrinology, a scos la iveala ca indivizii care si-au pierdut partenerul in ultimele trei luni au niveluri mai ridicate de citokine (markeri care indica inflamatia in sange) si variabilitatea ritmului cardiac (VRC) mai scazuta comparativ cu persoanele care nu si-au pierdut partenerul de viata, dar care au acelasi nivel de educatie, sex, varsta si indice de masa corporala, scrie descopera.ro, care citeaza Futurity.

Ambii sunt factori care cresc riscul aparitiei bolilor cardiace – dintre care unele pot fi letale. „In primele sase luni dupa pierderea partenerului, vaduvii/vaduvele au un risc cu 41% mai mare de mortalitate”, a precizat Chris Fagundes, autorul principal al studiului si profesor asistent de psihologie la Rice University. „Important este ca 53% din acest risc crescut este din cauza bolilor cardiovasculare”.

Cele 32 de persoane vaduve care au participat la studiu au un nivel de VRC cu 47% mai scazut decat grupul de control format din 33 de persoane. Indivizii care si-au pierdut partenerul au prezentat un nivel cu 7% mai ridicat de TNF-alfa (un tip de citokina) si un nivel cu 5% mai mare de IL-6 (alt tip de citokina) decat grupul de control. Mai mult decat atat, persoanele vaduve au avut niveluri cu 20% mai ridicate de simptome ale depresiei. Participantii au varstele cuprinse intre 51 si 80 de ani si 22% sunt barbati si restul femei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img