joi, 28 martie, 2024

Stilul de viata si alimentatia produc mutatii genetice

Distribuie:

Publicat:

Atat stilul de viata – sedentar sau activ – cat si alimentatia – sanatoasa, cu nutrienti sau cu calorii goale – cauzeaza mutatii genetice. Descopera tot ce sustin specialistii legat de modificarile din ADN si ceea ce mancam sau ceea ce facem.

Cu totii stim ca ADN-ul ne determina trasaturile fizice. Mai stim ca genele noastre sunt mostenite de la parinti. Si de multe ori, tindem sa dam vina pe materialul genetic daca nu slabim sau daca nu suntem organizati.

Desigur, este la indemana sa facem asta. Si nu este ca si cum ne poate contrazice cineva! “E in genele noastre” sa… Totusi, ce este in genele noastre? Ce poti face tu si cum poti schimba soarta ADN-ului tau? Poti evita aparitia mutatiilor genetice?

Desi nu poti sa iti schimbi genele, poti sa schimbi expresia genetica. Adica, poti influenta ce gene devin active si ce gene devin pasive. Atunci cand faci sport si mananci sanatos, poti sa consumi mai multa grasime si sa construiesti masa musculara. Deci, activezi niste mutatii genetice.

Conform studiilor citate de Health Guidance, cand faci sport, activezi mutatii genetice in celulele musculare. Ca sa intelegi mai bine, cand faci sport, incurajezi productia anumitor enzime ce sporesc arderile. Expresia genetica poate schimba felul in care corpul foloseste nutrientii si ce se intampla in tesuturile si organele tale.

Si o dieta sanatoasa ajuta in expresia genelor. Studiile efectuate au comparat oameni cu o dieta sanatoasa si oameni cu o dieta bazata pe alimente procesate, iar intre aceste grupe exista aproximativ 2000 de schimbari in ADN. Studiile vorbesc si de un stil de viata sanatos care poate modifica genele. Desi nu este inca demonstrat stiintific, se vorbeste despre mutatii genetice semnificative atunci cand ai acces la hrana nutritiva si miscare.

Se sustine chiar ca o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ poate sustine mecanismele selectiei naturale. Oamenii de stiinta au demonstrat ca exista o legatura puternica intre ADN-ul parintilor si materialul genetic al copiilor si la nivel de emotii. In organismul unui parintre stresat se produc mutatii genetice care se transmit. Copilul va avea astfel hipotalamusul modificat, asa incat raspunsul la stres si reglarea emotionala vor fi afectate.

In alte studii se vorbeste despre dieta mamei care afecteaza imunitatea copilului. Sunt doar cateva motive pentru care sa crezi ca un stil de viata sanatos – fizic, alimentar, emotional – poate produce mutatii genetice, care pot crea un urmas mai puternic sau mai putin pregatit de viata.

sursa: andreearaicu.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img