News Flash:

“Strainezii” au tinut Vasluiul departe de COLAPS. Sefii judetului sunt doar niste capuse institutionale

11 August 2015
1451 Vizualizari | 0 Comentarii
In momentul de fata, peste 47% din firme au ca obiect de activitate comertul, iar specialistii in domeniu vorbesc de un dezechilibru economic nu de dezvoltare.

Colapsul economic a putut fi evitat pana acum datorita vasluienilor care muncesc peste hotare si care trimit frecvent bani acasa. Oficial, aproximativ 15.000 de persoane din judetul Vaslui lucreaza peste hotare«Stranierii» trimit in medie, lunar, cel putin 350 de euro, adica un total de peste cinci milioane de euro.

Din datele statistice se observa ca densitatea intreprinderilor mari si mijlocii (IMM) este de 1,17 la suta de locuitori, valoare sub media regionala, de 1,53. Iar un procent de aproximativ 90% din IMM-uri sunt, de fapt, microintreprinderi. In ceea ce priveste domeniile de activitate, 47% din firmele din judet activeaza in comert, doar 12,2% in industrie si 10% in constructii.

Multe din firme au fost nevoite in ultimii ani sa-si inchida portile. In ultimul an, in judetul Vaslui, s-au inchis peste 250 de societati comerciale. Mai mult, in ultimii trei ani, 1.000 de agenti economici au fost radiati din Registrul Comertului. Lantul falimentelor a continuat, dupa ce, in primii doi ani de recesiune economica (2009 si 2010), mediul de afaceri local a pierdut nu mai putin de 5.297 de societati.

Vasluiul tinut in viata de banii stranierilor

Salariile vasluienilor care muncesc peste hotare sunt solutia salvatoare in momentul actual pentru economia judetului. Oficial, aproximativ 15.000 de persoane din judetul Vaslui lucreaza peste hotare. « Stranierii » trimit in medie, lunar, cel putin 350 de euro, adica un total de peste cinci milioane de euro. La nivel national, romanii de peste hotare au trimis aproape doua miliarde de euro in tara, in prima jumatate a anului, cea mai mare suma din ultimii cinci ani. Rudele celor plecati peste granita rasufla usurate, pentru ca anul trecut a fost unul greu, in care banii abia au venit. Scaderea poate fi explicata si prin banii tot mai putini trimisi de vasluienii din Spania. Cele mai mari sume au venit de la cei care lucreaza in Italia, Germania sau Marea Britanie. Cu toate ca multi vasluieni lucreaza in Peninsula Iberica, sunt mai slab calificati si mai prost platiti. Spania are probleme economice mari, asa ca unii romani au ramas fara serviciu. Anul acesta, sumele trimise de romanii care lucreaza in strainatate au crescut insa.

La nivel judetean, Negrestiul este lider. “Pot sa spun ca, fata de Vaslui si de Barlad, sunt inregistrate de doua-trei ori mai multe transferuri la Negresti”, a declarat Nicuta Marcu, directorul Oficiului Judetean de Posta. In fiecare luna, aici se fac peste 650 de tranzactii electronice. In cel mai sarac oras al tarii traiesc acum aproximativ 8.000 de oameni, care au la dispozitie cateva sute de locuri de munca in institutiile publice si magazinele din localitate.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0964 (s) | 34 queries | Mysql time :0.034495 (s)