joi, 28 martie, 2024

Structura creierului adultilor este diferita in functie de statutul socio-economic

Distribuie:

Publicat:

Creierul adultilor ar putea fi atat de sensibil la situatiile sociale si economice, incat si-ar putea schimba forma si functiile.

Studiile anterioare realizate pe creierele copiilor au demonstrat ca mediul social poate altera acest organ vital. insa, conform Independent, sunt cunoscute foarte putine informatii despre efectele socio-economice asupra creierului adultilor, noteaza descopera.ro. 

"Stim ca statutul socio-economic influenteaza structura creierului copiilor si varstnicilor," a declarat dr. Gagan Wig, neurolog din cadrul Universitatii din Texas. "Am dorit sa descoperim daca exista o relatie intre statutul socio-economic si creier la maturitate," a adaugat el. 

Dr. Wig si colegii sai au utilizat tehnica de imagistica pe 300 de subiecti cu varste cuprinse intre 20 si 90 de ani. Statutul socio-economic a fost masurat prin intermediul unei combinatii dintre educatie si locul de munca al persoanei. 

Rezultatele cercetatorilor sugereaza ca exista o legatura intre statutul socio-economic, functiile si structura creierului. in cazul adultilor cu un statut social crescut, neuronii erau organizati in retele mult mai eficiente. Pe de alta parte, in cazul celor cu un statut socio-economic scazut, cortexul era mult mai ingust, fapt ce ii ingrijoreaza pe cercetatori deoarece acesta este asociat memoriei. "Am descoperit in cazul adultilor o corelatie intre statutul socio-economic si functiile creierului," a declarat dr. Wig. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img