vineri, 19 aprilie, 2024

Studiu REVOLTATOR. Diferente MAJORE intre DOUA PRODUSE vandute in Romania, Marea Britanie si Spania: “Recomandam evitarea consumului”

Distribuie:

Publicat:

In urma unui studiu realizat de InfoCons au fost identificate doua produse cu diferente in lista de ingrediente si valori nutritionale, respectiv Fanta Portocale – bautura racoritoare carbogazoasa cu suc de portocale si Milka Ciocolata cu lapte, se arata intr-un comunicat al InfoCons.

In cazul bauturii racoritoare, in urma analizei produselor din trei tari, au fost sesizate diferente cu privire la continutul de suc de fructe: Romania: minim 5% suc de portocale, din concentrat; Marea Britanie: 3,7% suc de portocale si 1,7% suc de citrice, din concentrat; Spania: 8% suc de portocale, din concentrat.

O alta diferenta sesizata este reprezentata de numarul de aditivi alimentari, in produsele din Romania regasindu-se cinci aditivi, in cele din Marea Britanie opt aditivi si, respectiv, in Spania zece aditivi.

In ceea ce priveste produsul Milka Ciocolata cu lapte alpin, in urma analizei produselor din doua tari, principala diferenta pe care o observam se refera la numarul de aditivi alimentari.

Astfel, la produsul din Romania a fost adaugat suplimentar, pe langa lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta avand rolul de a inlocui partial ingredientul de o calitate superioara, dar mai costisitor, “unt de cacao”.

“Recomandam evitarea consumului frecvent al aditivului E476 sau utilizarea acestuia in alimentatia copiilor”, se arata in comunicatul InfoCons.

Cele doua produse, chiar daca aduc acelasi aport caloric, 530kCal/100g, prezinta mici diferente in ceea ce priveste continutul de nutrienti. Constatam astfel ca, desi continutul de grasimi este mai mic in cazul produsului gasit pe piata din Romania, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29,5g/100g ce se regasesc in produsul din Spania, acesta ascunde in fapt o cantitate mai mare de grasimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17,5g/100g.

Facand diferenta, reiese un continut diminuat al grasimilor bune din produsul comercializat in Romania, respectiv 11g/100g, fata de produsul echivalent din Spania (12g/100g). Diferente pot fi sesizate si in ceea ce priveste continutul de glucide (mai mare la produsul comercializat in tara noastra), de proteine (mai mic la produsul comercializat in Romania) si sare (mai mic la produsul comercializat in tara noastra).

Specialistii de la Clinica de nutritie KiloStop avertizeaza cu privire la E-urile regasite in aceste produse: “Cu cat numarul de aditivi alimentari este mai mare, cu atat ficatul nostru are mai mult de munca in a-i elimina. Observam ca in Marea Britanie si Spania gasim specificatia: “contine o sursa de fenilalanina”. Fenilalanina este un aminoacid care se afla in compozitia indulcitorului aspartam. Exista o afectiune genetica numita fenilcetonurie, care reprezinta incapacitatea organismului de a metaboliza fenilalanina. Fenilcetonuria este o afectiune grava care poate duce la retard psihic daca nu este tratata de timpuriu. De aceea, produsele care contin aceasta substanta trebuie sa aiba pe ambalaj un avertisment in acest sens”.

“Pe de alta parte, observam ca raportul este inversat in ceea ce priveste continutul de carbohidrati (zahar) si cel de calorii. Dupa cum puteti vedea pe eticheta, are zero nutrienti, adica zero proteine, zero grasimi bune, zero carbohidrati buni. Singura sursa de carbohidrati este din zaharuri simple. Aceste zaharuri au fost candva carbohidrati complecsi, benefici pentru organism, insa mana omului a inlaturat din acestia fibrele alimentare, vitaminele si mineralele si astfel au ramas doar zaharuri simple, rele. Corpul nostru absoarbe rapid aceste zaharuri, care se depun foarte usor sub forma de grasime, determina cresteri si scaderi bruste ale glicemiei, influentand astfel intr-un mod negativ apetitul. Cu alte cuvinte pot creste senzatia de foame. Zaharul nu este altceva decat un hot de nutrienti. El nu numai ca aduce in corp doar calorii goale, ci pentru a fi metabolizat consuma din rezervele de vitamine si minerale ale organismului. Asadar, pe langa faptul ca Fanta nu ne aduce niciun beneficiu nutritiv, ea ne mai si consuma din cantitatea de vitamine si minerale pe care o avem in corp”, au completat specialistii de la Clinica de nutritie KiloStop.

In urma efectuarii unor cercetari, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia si Slovacia au sesizat anul trecut Comisia Europeana privind standardele duble ale calitatii produselor vandute de unele companii in est, fata de cele din vest.

O cercetare coordonata de eurodeputata ceha Olga Sehnalova a relevat ca aproximativ o treime dintre produsele comercializate in Cehia au o calitate inferioara celor similare comercializate de aceleasi companii in Germania.

Avocatul Poporului din Bulgaria, Maia Manolova, a facut apel anul acesta, pe 14 martie, la incetarea discriminarii si a folosirii de standarde duble impotriva consumatorilor bulgari, in scrisori adresate comisarului european pentru Justitie, consumatori si egalitate de gen, Vera Jourova, si Ombudsmanului European, Emily O’Reilly.

Ulterior, la sfarsitul lunii martie, Avocatul Poporului din Romania s-a sesizat din oficiu cu privire la informatiile privind protestul statelor din Grupul de la Visegrad impotriva standardelor duble practicate de marile branduri la produsele alimentare si monitorizarea fenomenului de catre Ministerul Agriculturii din Romania.

Sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a doua articole din Constitutie privind egalitatea in drepturi si dreptul la ocrotirea sanatatii si a pornit de la articole publicate in mass-media in care se arata ca asociatiile pentru protectia consumatorilor si Guvernele s-au plans ca unii producatori de alimente folosesc ingrediente mai ieftine in gama de produse destinata Europei Centrale si de Est.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat atunci constituirea unui ‘colectiv de munca’ format din reprezentati ai ministerului, Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor, in vederea stabilirii daca folosirea standardelor duble este practicata de marile branduri si in Romania.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img