miercuri, 17 aprilie, 2024

SUA a inceput RAZBOIUL impotriva Siriei, ca urmare a atacului chimic in care au pierit zeci de oameni! Mai multi militari sirieni au fost ucisi – FOTO, VIDEO

Distribuie:

Publicat:

UPDATE: Loviturile SUA din Siria au distrus aproape in totalitate baza aeriana si au ucis patru militari (OSDO).
 
Loviturile SUA din Siria au distrus aproape in totalitate baza aeriana vizata, situata langa orasul Homs, si au ucis patru militari sirieni, a anuntat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relateaza AFP, DPA si Reuters.
 
“Avem confirmarea mortii a patru militari, intre care si un general de brigada din fortele aeriene siriene. Aeroportul a fost distrus aproape in totalitate: pista, depozitul de combustibil si cladirea apararii aeriene au fost pulverizate”, a declarat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.
 
Zeci de militari au fost de asemenea raniti, a afirmat el pentru DPA. 

Statele Unite au lansat rachete de croaziera contra unei baze aeriene din Siria, ca raspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul invinuieste fortele presedintelui sirian Bashar Al-Assad. 59 de rachete de croaziera Tomahawk au fost trase de pe distrugatoare ale marinei americane din estul Mediteranei impotriva mai multor tinte din baza “Shayrat”.
Aceste lovituri, prima operatiune militara a Statelor Unite contra regimului sirian, au fost efectuate cu “59 de rachete” de croaziera Tomahawk, a anuntat Casa Alba, precizand ca acestea au vizat baza aeriana Shayrat “asociata programului” de arme chimice al Damascului si “direct legata” de evenimentele “oribile” de marti. 

Marti, un raid imputat armatei siriene contra localitatii Khan Cheikhoun in nord-vestul Siriei a facut cel putin 86 de morti, dintre care 27 de copii, si a provocat o indignare internationala. Imaginile cu victime, femei si copii agonizand, au socat lumea. 

Zeci de morti dupa atacul chimic din nord vestul Siriei
 
Cel putin 86 de persoane, printre care 30 de copii si 20 de femei, au fost ucise marti intr-un presupus atac chimic in nord-vestul Siriei. Mai multe tari, inclusiv Franta si Marea Britanie, au denuntat regimul presedintelui Bashar al-Assad ca fiind responsabil pentru acest atac. 
 
Intr-un discurs solemn la televiziune de la resedinta sa din Florida, Donald Trump a afirmat ca operatiunile americane sunt “in interesul vital al securitatii nationale”. 
 
Cu fata grava, presedintele republican a afirmat ca America este “sinonima cu justitia”, chemand “natiunile civilizate” sa puna capat baii de sange din Siria, devastata de un razboi care a facut 320.000 de morti din martie 2011, milioane de refugiati si a provocat cea mai mare criza umanitara dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. 
 
Trump l-a acuzat pe “dictatorul sirian Bashar Al-Assad (de a fi) lansat un oribil atac cu arme chimice contra unor civili nevinovati utilizand un agent neurotoxic mortal”. 
 
TRUMP CHEAMA „NATIUNILE CIVILIZATE” SA ACTIONEZE
 
“Ceea ce a facut Assad este teribil”, a declarat joi presedintele american, apreciind ca ” asta nu ar trebui sa se poata petrece”. 
 
“Ce s-a petrecut in Siria este o rusine pentru umanitate iar el este la putere, deci cred ca ceva ar trebui se se intample”, a adaugat Trump, refuzand sa dea detalii despre ce intentioneaza sa intreprinda. 
 
Seful diplomatiei americane, Rex Tillerson, a promis joi un “raspuns adecvat” prezumtivului atac chimic de marti din Siria, fara a evoca totusi o actiune precisa. 
 
PENTAGON: „RUSIA A FOST PREVENITA”
 
Armata SUA a informat fortele ruse inainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene si nu a vizat acele sectiuni ale obiectivului unde rusii erau considerati a fi prezenti, a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, capitanul Jeff Davis.
 
Informand reporterii asupra operatiunii, Davis a declarat ca armata SUA a avut “multiple” conversatii joi cu fortele ruse inaintea atacului, folosind o linie de comunicatii stabilita anterior si care servea la prevenirea unei confruntari accidentale in Siria in timpul luptelor impotriva gruparii Stat Islamic. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img