vineri, 29 martie, 2024

SUA au declarat ca actiunile guvernului chinez impotriva uigurilor si a altor minoritati musulmane din Xinjiang constituie genocid

Distribuie:

Publicat:

SUA au declarat marţi oficial că acţiunile guvernului chinez împotriva uigurilor şi a altor minorităţi musulmane din regiunea Xinjiang constituie un "genocid" şi "crime împotriva umanităţii", relatează DPA şi AFP, potrivit Agerpres.

"Cred că acest genocid este încă în curs şi că noi asistăm la o tentativă sistematică de distrugere a uigurilor din partea partidului-stat chinez", a adăugat secretarul de stat american Mike Pompeo, aflat la final de mandat, într-un comunicat. Pompeo a evocat de asemenea "crime împotriva umanităţii" comise "cel puţin din luna martie 2017" de către autorităţile chineze împotriva uigurilor şi "a altor membri ai minorităţilor etnice şi religioase din Xinjiang".

 

Preşedintele ales Biden estimase şi el înainte de alegerea sa în noiembrie, potrivit unui comunicat al echipei sale de campanie publicat în august, că represiunea împotriva acestei minorităţi musulmane constituie un "genocid comis de guvernul autoritar al Chinei", potrivit AFP.

"SUA cer Republicii Populare Chineze să elibereze imediat toate persoanele deţinute arbitrar şi să pună capăt sistemului său de lagăre de internare şi de detenţie, reşedinţe supravegheate şi muncă forţată", a insistat Mike Pompeo.

Potrivit experţilor străini, peste un milion de uiguri sunt în detenţie în lagăre de reeducare politică. Beijingul dezminte şi afirmă că este vorba de centre de formare profesională destinate să prevină terorismul şi separatismul după atentate atribuite uigurilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img