vineri, 29 martie, 2024

SUA salută ‘cooperarea’ şi ‘flexibilitatea’ talibanilor cu privire la primul zbor de evacuare de după retragerea trupelor americane din Afganistan

Distribuie:

Publicat:

SUA au salutat joi "cooperarea" şi "flexibilitatea" talibanilor, cu ocazia primului zbor de evacuare de după retragerea trupelor americane din Afganistan, zbor ce a transportat de la Kabul inclusiv cetăţeni americani, informează AFP.

"Talibanii au dat dovadă de cooperare, făcând posibilă plecarea de cetăţeni americani şi de rezidenţi permanenţi legali" în SUA, "cu zboruri charter" dinspre Kabul, a declarat Casa Albă într-un comunicat. "Ei au dat dovadă de flexibilitate şi au fost profesionişti în schimburile noastre cu ei în acest efort. Acesta este un prim pas pozitiv", a adăugat Preşedinţia americană.

Întrebată în timpul unei conferinţe de presă, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a refuzat să precizeze câţi americani se aflau la bordul acestui zbor, explicând că acesta tocmai a aterizat şi că Washingtonul nu dispune încă de toate informaţiile.

Circa o sută de civili, printre care cetăţeni americani, au ajuns joi la Doha, pe aeroportul internaţional din Hamad, la bordul unui avion dinspre Kabul, primul zbor care a evacuat străini din capitala afgană după retragerea trupelor americane. Potrivit unei surse apropiate operaţiunii, la bordul avionului Boeing 777 se aflau 113 pasageri, printre care americani, canadieni, germani şi ucraineni. Numeroşi copii figurează printre pasageri. Toţi pasagerii vor fi primiţi într-un centru pentru refugiaţi afgani de la Doha.

Guvernul american estima înainte de joi că în Afganistan mai sunt în jur de 100 de americani ce doresc să părăsească această ţară după încheierea giganticului "pod aerian" pus în funcţiune de armata americană la mijlocul lui august, în urma preluării puterii de către talibani. Această operaţiune de evacuare a permis să fie scoase din Afganistan 123.000 de persoane în 15 zile, informează Agerpres.ro.

Potrivit Casei Albe, care i-a mulţumit Qatarului pentru rolul său, SUA "au facilitat" plecarea de joi. "Am lucrat activ" şi acest zbor "este rezultatul acestor eforturi diplomatice", a estimat ea, în timp ce administraţia lui Joe Biden este acuzată de toate părţile că a lăsat americani la voia talibanilor şi că se pliază în faţa condiţiilor puse de noii stăpâni islamişti de la Kabul.

"Vom continua aceste eforturi pentru a facilita plecarea sigură şi ordonată a cetăţenilor americani, a rezidenţilor permanenţi legali" în SUA şi "a afganilor care au lucrat pentru noi şi care vor să părăsească Afganistanul", a asigurat Casa Albă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img