joi, 18 aprilie, 2024

SUA si Rusia pun lumea la cale: Vladimir Putin si Joe Biden au avut prima conversatie telefonica

Distribuie:

Publicat:

Președintele rus Vladimir Putin a purtat prima sa conversație telefonică cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat Kremlinul.

Putin și Biden au discutat despre problema unui plan de acțiune general pentru programul nuclear iranian. Cei doi lideri au luat, de asemenea, în vedere și oportunitîile de cooperare în plan economic, în special în cel al comerțului. Nu a fost uitată nici tema combeterii pandemiei.

Joseph Biden a exprimat preocupări, în discuţia cu Vladimir Putin, privind arestarea liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, dar şi privind presupusa implicare a Rusiei în atacuri cibernetice şi în oferirea de recompense pentru atacuri asupra militarilor americani din Afganistan, informează Mediafax. Conform agenţiei AP, Joe Biden i-a spus lui Vladimir Putin că ştie că Rusia a încercat să se implice în alegerile desfăşurate în SUA în 2016 şi 2020.

Dar Joseph Biden a avut o atitudine diplomatică, semnalându-i preşedintelui Rusiei că este necesară prelungirea cu cel puţin cinci ani a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), care va expira în februarie.

''L-am contactat pe preşedintele Putin în această după-amiază cu intenţia de a discuta despre dorinţa noastră de a prelungi cu cinci ani tratatul bilateral de reducere a arsenalului nuclear Noul START'' care expiră la începutul lunii februarie, ''dar şi pentru a reafirma sprijinul nostru ferm pentru suveranitatea Ucrainei în faţa agresiunii persistente a Rusiei'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, arată Agerpres.

Vladimir Putin a ținut să puncteze că reglarea relațiilor dintre cele două puteri ar fi în interesul tuturor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img