vineri, 29 martie, 2024

Sunt trimisi sa salveze vieti, insa ajung sa fie agresati. Probleme de siguranta la anumite interventii pentru personalul SAJ : “Viata lor este pusa in pericol”

Distribuie:

Publicat:

In urma cu cateva zile, un scandal sangeros a avut loc in zona Ciric, acolo unde cadrele medicale SAJ Iasi au fost la un pas sa fie linsate de un barbat cu probleme psihice. Inarmat cu o sabie si pus pe cearta, individul a atacat un agent de politie, cauzandu-i rani in zona capului. Acesta a devenit violent si cu oamenii de pe ambulanta, adresandu-le insulte si manifestandu-se periculos in fata lor. In cele din urma agresorul a reusit sa distruga un aparat medical, a carui valoare depaseste suma de 25.000 de euro. Este vorba despre un monitor-defibrilator Corpuls 3 care a fost partial distrus, avand modulul de monitorizare afectat in urma loviturii. Astfel, la unele interventii echipajele SAJ Iasi ajung sa fie agresate verbal si chiar fizic uneori, iar aparatura din ambulanta are de suferit fiind lovita de pacienti recalcitranti si sub influienta alcolului sau avand tulburari psihice. 

“Suntem agresati verbal si chiar fizic de pacienti si apartinatori, uneori mai ales cand acestia se afla sub influenta bauturilor alcoolice. Nu de putine ori viata echipajelor a fost pusa in pericol”, a declarat Nicolai Pralea, purtator de cuvant al SAJ Iasi.

In ultima luna, la SAJ Iasi au fost inregistrate 10.889 de solicitari din care 7.619 de urgente majore Cod Rosu si Cod Galben, 2.791 urgente Cod Verde si 479 de solicitari fiind transporturi medicale asistat/neasistat si transporturi sanitare.

Din totalul interventiilor putem enumera 5.677 urgente medicale, 1.960 urgente chirurgicale, 1.242 urgente pediatrie, 319 urgente obstreticale si 1.691 pentru alte specialitati. Cele mai importante solicitari au fost pentru accidente rutiere, infarct miocardic acut, cazuri psihiatrie, insuficienta cardiaca si nasteri. Printre alte afectiuni pentru care a fost solicitat SAJ Iasi s-au numarat indigestii, metroragii, epistaxis, cefalee, sindrom vertiginos si altele. 

Ca si pana acum, serviciul se confrunta in continuare cu lipsa de echipaje medicale raportat la numarul foarte mare de interventii, asta in conditiile in care acestea sunt suplimentate si cu echipaje din tura libera. Ajung sa fie rezolvate de SAJ Iasi solicitari ce ar putea fi solutionate la medicul de familie sau in cadrul ambulatoriilor de specialitate, aglomerand astfel atat serviciul cat si sectiile UPU. Pe langa asta, parcul auto al SAJ Iasi se afla intr-o situatie la limita dezastrului. Ambulante noi nu au mai fost aduse inca din anul 2014, iar vesti bune in acest sens nu au aparut nici anul acesta. Foarte multe autospeciale care au indeplinit normele de casare inca opereaza pe teren, iar acestea se strica si mai apoi ajung sa stea in service cu lunile. Pe de alta parte, exista si deficiente in zona dotarilor tehnice a ambulantelor.

“Serviciul de Ambulanta Iasi a intervenit in timpul unei ture de 12 ore cu un numar de 16-17 echipaje in Municipiul Iasi si localitatile arondate si cu un numar de 16-17 echipaje organizate pe substatii de ambulanta pentru celelalte localitati din judet. Raportandu-ne la populatia judetului Iasi care depaseste 900.000 de locuitori numarul de echipaje al Serviciului nostru ar trebui dublat. Avem nevoie si din partea populatiei de intelegere, sa sune la 112 doar cand au cu adevarat o urgenta si au nevoie de interventia echipajelor de la ambulanta, Serviciul de Ambulanta fiind un serviciu de urgenta”, a mai adaugat Nicolai Pralea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img