sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Suplimentele care cresc riscul de deces la pacientii oncologici

Distribuie:

Publicat:

Un studiu american publicat in revista „Annals of Internal Medicine“ arata ca administrarea unor suplimente care contin mult calciu este riscanta la pacientii cu cancer. Un consum crescut de alimente care contin calciu este considerat sigur, potrivit aceleiasi surse.

Anumiti nutrienti din produsele alimentare – dar nu si din suplimente – au fost in general legati de un risc mai mic de deces provocat de cancer, potrivit studiului preluat de agerpres.ro. Oameni de stiinta de la Universitatea americana Tufts au afirmat ca pacientii care au cancer risca sa fie in mare pericol prin administrarea zilnica de suplimente care contin doze de calciu mai mari de 1.000 de miligrame. Studiul, care analizeaza datele a peste 27.000 de adulti din SUA, nu a gasit nicio dovada a unei asocieri intre calciul din alimente si decesul provocat de cancer. 

Autorii studiului au comparat aportul unei game de nutrienti cu ratele de deces din orice cauza, boli cardiovasculare si cancer. Ei au aratat ca un consum adecvat de vitamine A si K, precum si magneziu si zinc, reduce riscul de deces. insa, aceasta constatare se aplica numai nutrientilor din alimente, nu si din suplimente. Niveluri ridicate de aport de calciu din suplimente alimentare au fost asociate cu un risc mai mare de deces provocat de cancer. In plus, exista dovezi ca un consum inutil de suplimente de vitamina D de catre persoanele care nu au deficiente de aceasta vitamina ar putea creste riscul de deces din orice cauza. G.H.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img