vineri, 29 martie, 2024

Sute de hectare de pe Valea Prutului, distruse de seceta

Distribuie:

Publicat:

Precipitatiile cazute in ultimul timp nu le-au mai fost de niciun folos agricultorilor de pe Valea Prutului. Porumbul este pierdut in proportie de 80% iar floarea soarelui mai bine de 50 % .
Comuna Vetrisoaia, recunoscuta pentru sutele de fermieri este printre cele mai afectate. Acestia au depus deja cereri pentru pierderile provocate de seceta. Primarul comunei Vetrisoaia, Corneliu Stanga, a declarat pentru Bzv: “Persoanele care se afla in aceasta situatie beneficiaza de ajutorul nostru, astfel le vom reduce impozitul pe venit aferent anului 2015. Ii incurajez pe toti fermierii sa depuna cerere de despagubire pentru calamitati, constienti fiind ca mare lucru nu vor strange de pe terenurile lor.”

Pana in prezent s-au depus cereri din intreg judetul pentru 400 de hectare de teren. La nivelul intregului judet s-au activat comisii locale pentru situatii de urgenta in toate unitatile administrativ-teritoriale pentru a constata si evalua pierderile. La Directia Agricola Vaslui pana la aceasta ora figureaza ca si depuse peste 30 de procese verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturile agricole din comunele Alexandru Vlahuta, Lunca Banului si Vetrisoaia.

Seceta a avut insa si latura ei pozitiva si aici ne referim la favorizarea culturilor semanate in toamna anului 2015, dars ia  celor infiintate in primavara. Directia pentru Agricultura a Judetului Vaslui a raportat incheierea campaniei de recoltare pe o suprafata de 80.737 hectare din care 2.719 ha cu orz, 9.149 ha cu rapita, 63.445 ha cu grau, 596 ha triticale, 2.786 ha orzoaica de primavara si 2.042 ha cu ovaz. 

Astfel, productiile medii la nivelul judetului Vaslui au fost de 3.261 kg/ha orz, 2.767 kg/ ha rapita, 2.653 kg/ ha orzoaica, 2.154 kg/ ha ovaz si 3.709 kg/ha la grau.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img