joi, 25 aprilie, 2024

Tabara de mestesuguri in judetul Vaslui, ajunsa la a opta editie

Distribuie:

Publicat:

Peste 100 de elevi, profesori, mestesugari si artisti participa in acest weekend la o tabara de creatie cu traditie in judetul Vaslui. Atelierele sunt dintre cele mai diverse. Participantii picteaza icoane pe lemn si sticla, fac broderie pe panza, incondeiaza oua, iar la pauze canta si danseaza pe ritmuri populare. Tabara are loc la Muzeul Etnografic din localitatea vasluiana Solesti si este deja la cea de-a opta editie.
Tabara de mestesuguri populare „Flori de Mai”, aduna an de an elevi de la mai multe scoli din Vaslui. In tabara a venit si George. El este elev in clasa a III-a si a ales atelierul de brodat ii.
„Cand am inceput mi s-a parut un lucru interesant. Si tot am continuat, tot am continuat, pana a inceput sa-mi placa foarte mult”, spune baietelul.
Sotii Daniela si Costel Adam se ocupa an de an de organizarea taberei si vor sa pastreze vie traditia mestesugului romanesc.
Costel Adam organizator/ Directorul Centrului Cultural Elena Cuza Solesti: „Zicem noi ca este unicat in Moldova, pentru ca ne-am aplecat catre copii, sa ia aceste mestesuguri traditionale si sa le duca mai departe de la mesterii mai in varsta, care sunt aici la Solesti”.
Participantii sunt elevi cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani, iar ateliere de lucru se desfasoara in aer liber.
„Eu fac niste decoratiuni cu oua , cu tehnica quilling, folosim niste fasii de hartie colorate si le rotim pe acest obiect si le dam o forma si le lipim pe ou cu aracet”, explica Laura Mantarosie.
30 de profesori sunt implicati in proiect pentru a le transmite copiilor interesul pentru arta traditionala romaneasca.
„De la pictura pe sticla, pictura pe panza, decoratiuni pictate, bratari impletite, cusaturi, aproape tot ce tine de arta si arta populara”, spune Irina Ureche, profesor de arte plastice.
„Trebuie sa o faci cu placere, cu daruire pentru ca este o arta pana la urma (…) oricine sa isi coase o ie ca aceea va fi o amintire pe care o va lasa copiiilor si stranepotilor”, indeamna Adriana Iloaiei, mestesugar.
O profesoara de chimie a descoperit in urma cu trei ani arta impletitului cu sfoara. Acum isi invata si elevele aceasta tactica. „O parte din ele au inceput. Acele mici de acolo sunt impletiturile lor . Suntem europeni, dar in primul rand noi suntem romani, sa nu uitam asta ca suntem romani si sa fim mindri ca suntem romani”, spune Mariana Munteanu, profesor de chimie la Scoala Vasile Parvan din Barlad.
Tabara de creatie „Flori de Mai”, este la cea de-a opta editie.
„Pe toti cei care sunt interesati noi ii asteptam aici in aceste doua zile pentru a vizita si pentru a-si achizitiona aceste mestesuguri populare care sunt duse cu mare greutate. Cei care le fac, le fac din pasiune si din placere”, spune Mona Bujor, primarul comunei Solesti.
De buna dispozitie a participantilor se ocupa si artistii populari din zona care canta in ansambluri folclorice cu traditie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img