vineri, 19 aprilie, 2024

Tabelul care iti spune cate kilograme trebuie sa ai in functie de inaltime. Vezi daca ai sau nu greutatea ideala

Distribuie:

Publicat:

Daca nu stii cat ar trebui sa cantaresti pentru a arata bine, tabelul de mai jos iti va fi de mare folos. Tot ce ai de facut este sa stii inaltimea pe care o ai si sa te uiti in dreapta pentru a vedea cate kilograme trebuie sa ai.  Greutatea sanatoasa este un punct la care organismul se simte foarte bine. Daca veti trece de acest punct, atunci apar probleme de sanatate: dureri de inima, articulatii, dezechilibru hormonal, aparitia diabetului de tip II.

O cercetare recenta a demonstrat ca femeile cantaresc cu aproximativ 6 kg mai mult decat cu 22 de ani in urma. Indicii greutatii ideale, de asemenea, s-au schimbat. Aceasta cifra este cu 5 kg mai mult. Greutatea ideala in functie de inaltime presupune un calcul care nu corespunde, de fapt, realitatii, caci nu tine cont de varsta, de sexul sau de constitutia persoanei. Daca o persoana are o inaltime de 1,65 metri, greutatea ei ideala ar fi 55 de kilograme, potrivit ideii larg raspandite ca ar trebui sa cantarim cu zece kilograme mai putin decat numarul de centrimetri peste un metru al inaltimii. Acest calcul nu corespunde realitatii insa, deoarece nu tine cont de varsta, sex sau constitutie.  Asadar, cum se calculeaza greutatea ideala in functie de inaltime? Este o intrebare pe care ne-o punem de fiecare data cand cantarul arata valori care nu ne prea convin.

Greutatea ideala in functie de inaltime: controverse

Determinarea greutatii ideale a starnit dintotdeauna controverse si inca mai continua s-o faca, pe masura ce apar formule de clacul ale acesteia. De exemplu, multa vreme a circulat ideea ca un adult trebuie sa cantareasca cu 10 kilograme mai putin numarul de centimetri peste un metru al inaltimii pe care o au. Adica, la un 1,65 m, greutatea ideala ar fi de 55 de kilograme.

Greutatea ideala care prezice cea mai mare speranta de viata   

Observand limitarile acestei metode de calcul, o mare societate de asigurari din New York, numita Societatea Metropolitana, a elaborat o formula mai complexa pentru a calcula greutatea ideala, care, potrivit autorilor ei, poate prezice cea mai mare speranta de viata. Conform acestei formule, in cazul barbatilor, greutate ideala (kg) este egala cu 50 + 0.75 x numarul de centimetri peste inaltimea de 1.50 metri + 0.25 x numarul de ani peste 20. Astfel, greutatatea ideala a unui barbat cu o inaltime de 1,70 metri de 30 de ani se va calcula in felul urmator: 50 + 0,75 x 20 + 0,25 x 10 = 67,5 Asadar, greutatea ideala a acestui barbat ar fi de 67,5 kg. In cazul femeilor, valoarea din formula trebuie inmultita cu 0.9. Prin urmare, avand aceeasi inaltime, o femeie de 30 de ani, ar trebui sa aiba 60,75 kg pentru a avea o greutate ideala.
Potrivit specialistilor insa, nici aceasta formula n-ar trebui sa fie luate drept litera de lege. "Formulele acestea de calcul al greutatii ideale pot fi utile, dar nu sunt suficiente. O evaluare, atunci cand o face un medic sau un nutritionist, nu se opreste doar la cantarire si masurarea inaltimii. Se masoara si alti parametri. Se masoara circumferintele corporale, pliurile de grasime, se fac analize mai complexe ale compozitiei corporale. Numai asa poti sa-ti dai seama exact daca poti incadra in normalitate un om sau nu“, a explicat dr. Serban Damian, nutritionist sportiv.   

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img