vineri, 29 martie, 2024

Tanczos Barna: ‘Programul ‘Rabla pentru electrocasnice’ continua in acest an, cu un buget de 75 milioane de lei’

Distribuie:

Publicat:

 

"Programul "Rabla pentru electrocasnice" va continua în acest an şi va avea un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare de până acum, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Programul "Rabla pentru electrocasnice" va continua în acest an şi va avea un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare de până acum. Aplicaţia informatică este în fază finală şi trebuie să asigure derularea optimă a procesului de înscriere şi de solicitare a voucherelor. Am avut consultări tehnice şi cu comercianţii înscrişi în program pentru a fi siguri că aplicaţia poate fi integrată cu sistemele informatice şi site-urile acestor entităţi economice. Înainte de lansarea programului va mai avea loc o sesiune de validare pentru a da posibilitatea şi altor comercianţi să se înscrie în program. Păstrăm categoriile de echipamente care au fost anunţate anul trecut: frigidere, congelatoare, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aer condiţionat, televizoare, laptopuri, tablete. În sistemul pe care l-au pregătit colegii noştri anul trecut se va genera un cod de voucher în momentul în care se înscrie beneficiarul în program, iar în termen de 15 zile se poate prezenta la comerciant şi poate să facă achiziţia de electrocasnice", a afirmat Tanczos, potrivit agerpres.ro.

Ediţia din 2020 a programului "Rabla pentru electrocasnice" a fost anulată, din cauza unor probleme ce ţin de securitatea cibernetică a aplicaţiei, anunţa la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). La scurt după aceea, preşedintele AFM, Dan-Cătălin Vatamanu, a fost revocat din funcţie.

Conform regulamentului programului, persoanele fizice vor beneficia de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, după cum urmează: 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A; 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

De asemenea, se acordă vouchere în valoare de 500 de lei pentru laptopuri şi de 300 de lei pentru tablete.

În 2019, Programul "Rabla pentru electrocasnice" a beneficiat de o alocare de 40 de milioane de lei, fiind acordate vouchere valorice, pe baza cărora românii au avut posibilitatea să-şi cumpere un produs nou – de la maşină de spălat rufe sau maşină de spălat vase până la aparate de aer condiţionat sau frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare şi televizoare.

Datele oficiale referitoare la acest program arată că, în total, în 2019, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere şi au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img